Vermer: U Amsterdamu je otvorena najveća izložba radova holandskog umetnika
Vermer: U Amsterdamu je otvorena najveća izložba radova holandskog umetnika

Vermer: U Amsterdamu je otvorena najveća
izložba radova holandskog umetnika

Ukoliko u nekoj od prolećnih putešestvija idete ka Amsterdamu, onda Rijksmuseum mora biti nezaobilazna stanica na vašoj ruti. Ako ipak niste planirali posetu ovom gradu, onda bi izložba koja se održava u pomenutom muzeju trebalo da bude dovoljno dobar razlog da bukirate karte. Nazvana jednostavno Vermer (hol. Vermeer), postavka po prvi put na jednom mestu ugošćava najveći deo opusa ovog baroknog slikara.

vermer

Sinonim zlatnog doba Holandije

Ne bismo toliko pokušavali da vas ubedimo, da se zaista ne radi o jedinstvenoj prilici. Predstavnik zlatnog doba holandskog slikarstva, Vermer je, uz Rembranta, oličenje baroknih načela te predstavlja vrhunac ovog stila i njegovu najbolju manifesaciju. Samo po sebi, to bi trebalo da bude dovoljan razlog da se uputite ka Amsterdamu. Međutim, priroda ove izložbe ono je što dodatno doprinosi da ovo smatramo prilikom koju ne bi trebalo propustiti.

vermer
Devojka sa bisernom minđušom (1665)

Jedinstvena prilika

Naime, holandski umetnik je za kratak radni, ali i životni vek, stvorio svega 30-ak dela. Priređena izložba okuplja na jednom prostoru njih 28. Mnoga od njih prvi put dospevaju na holandsko tle otkada su isto napustila, smestivši se među galerijske prostore inostranih muzeja. Primera radi, tri slike iz njujorškog muzeja The Frick Collection prvi put prelaze Atlantik u proteklih sto godina. I verovatno poslednji u narednih sto.

Retkost Vermerovih slika čini ih dragocenostima od posebnog značaja za sve muzeje koji poseduju barem jedan rad ovog autora. Upravo zato je ovo izložba koja se verovatno neće ponoviti, s obzirom da su mnogi teška srca poslali svoje eksponate. Neki, poput Kulturno-istorijskog muzeja u Beču ili pariskog Luvra, nisu ni sada pristali.

vermer
Mlekarica (c. 1658)

Koje slike se mogu videti?

U posebno priređenom prostoru, koji neguje specifičnu atmosferu Vermerovih slika, biće izložene neke od najprepoznatljivijih dela baroknog slikara. Devojka sa bisernom minđušomMlekarica neki su od eksponata koji su dobili svoje zasebne prostorije, što omogućava da se njihova maestralnost iskusi na jedan sasvim specifičan način. S obzirom da su Vermerova dela često malih dimenzija, ovakva prostranost omogućava da, uprkos fizičkoj minijaturi, njihova estetska grandioznost dođe do izražaja.

Malena ulica (c. 1658)

Vrata muzeja će za ovu postavku biti otvorena do 4. juna, nakon čega se Vermerovi radovi vraćaju svojim muzejskim i galerijskim domovima širom Holandije i sveta.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori