U ovoj inovativnoj Ikea radnji možete čak i da prespavate
U ovoj inovativnoj Ikea radnji možete čak i da prespavate

U ovoj inovativnoj Ikea radnji
možete čak i da prespavate

U popularnoj shopping ulici Mariahilfer Straße, prošlog avgusta je svoja vrata otvorila inovativna zgrada švedskog proizvođača nameštaja IKEA.

Prozvana i IKEA budućnosti, ova radnja se od drugih razlikuje konceptom koji je u prvom redu usmeren na gradske kupce. Lokalni arhitektonski studio Querkraft Architekten u prostor nije uključio parking mesta, tako da se do prodavnice može doći samo peške ili javnim prevozom.

Pažnju pleni rešetkasta fasada koja maltene izgleda kao polica za knjige, a istovremeno je prostor za 160 stabala u saksijama. Vertikalni botanički vrt zamišljen je kao prirodni deo klimatizacije, koji zapravo doprinosi pročišćivanju vazduha u okolini.

Joe&joe
Joe&Joe

Još jedna nekonvencionalna stavka IKEA Vienna Westbahnhof radnje je hostel Joe&Joe, smešten na poslednja dva sprata. Projekt francuske grupacije Accor zamišljen je kao hostel budućnosti, odnosno otvoren prostor koji je zamišljen kao produžetak dnevne sobe. Hostel raspolaže sa 345 kreveta podeljenih u privatne sobe i grupne spavaonice.

Joe&Joe
Joe&joe

Enterijer deluje kao svojevrsni IKEA showroom. Već po dolasku, posebnu pažnju pleni otvoreni zajednički prostor kojim dominira veliki šank, kao stvoren za brojna druženja. Idealno mesto za socijalizaciju je i velika rooftop terasa, koja pruža panoramski pogled na austrijsku metropolu.

Osim u hostelskom baru,  dnevni obrok možete pojesti i u tradicionalnom Ikea restoranu, smeštenom nekoliko spratova niže.

Joe&Joe

Zidove hostela Joe&Joe katakterišu radovi lokalnih street art umetnika. Još jedna zanimljivost koja odlikuje ovaj prostor je dodatna dvorana, koja je namenjena isključivo privatnim bioskopskim projekcijama.

Joe&Joe
Joe&Joe

Osim sjajnom lokacijom i upečatljivim dizajnom, hostel odiše i sjajnom atmosferom, što potvrđuju i  brojne pozitivne recenzije. Joe&Joe definitivno se našao i na našoj listi želja.

Članak preuzet sa Journal.hr

 Foto: Accor, IKEA Austria

Učitati još
Zatvori