Takashi Murakami glavna zvezda ovogodišnjeg Roppongi Art Night festivala u Tokiju
Takashi Murakami glavna zvezda ovogodišnjeg Roppongi Art Night festivala u Tokiju

Takashi Murakami glavna zvezda ovogodišnjeg Roppongi Art Night festivala u Tokiju

Danas se završava poslednji dan Roppongi Art Night festivala u Tokiju, koji se održao nakon tri godine pauze. Zvezda festivala bio je japanski savremeni umetnik Takashi Murakami o kojem smo govorili u nekoliko navrata.

Iako nas sam naziv festivala navodi na pomisao da se održava samo jednu noć, Roppongi Art Night događaj trajao je čak tri dana. Manifestacija je uključila skoro stotinu različitih izložbi, koncerata, predstava i tribina koji su se odigrali u toku i van zvaničnih datuma programa. Umetnici su na ovogodišnjem Roppongi festivalu imali priliku da svojim instalacijama kroz postavljenju temu pokažu koje su to njihove magične avanture.

Zvezda ovogodišnjeg programa bio je Takashi Murakami čiji uticaj je Kanye West predvideo još 2005. godine. Savremeni japanski umetnik stoji iz teme Magical Adventure i njegove instalacije bile su dostupne svima, dok je za manju selekciju radova bila neophodna kupovina karata. Visoka instalacija na naduvavanje Doraemon bila je postavljena u Roppongi Hills areni. Saradnja sa Doraemonom je nastavljena serijom u kojoj je Murakami angažovao dvanaest umetnika da ponude svoju viziju prepoznatljive plave mačke-robot. Takođe, prisutni su imali priliku da kroz AR iskustvo vide dva originalna Doraemon umetnička dela.

Roppongi Art Night je ekstravagantan festival koji slavi umetnost. Osnovan je 2009. godine u Tokiju i od tada predstavlja model za urbani razvoj.

Foto. Instagram

Učitati još
Zatvori