Šta se desi kada se ukrste sneaker kultura i arhitektura?
Šta se desi kada se ukrste sneaker kultura i arhitektura?

Šta se desi kada se ukrste sneaker
kultura i arhitektura?

Godinama unazad sneaker kultura nastoji da učvrsti svoj uticaj, ne samo unutar pop kulture u kojoj je moć dobrih patika uočena još od pojavljivanja Senorita Cortez modela u seriji Charlie’s Angels sedamdesetih godina, već namerava da svoj potencijal usmeri i ka različitim vrstama umetnosti. Jedan od takvih primera je upravo projekat arhitektice Garance Vallée koja je vrlo promišljeno kreirala scenografiju u saradnji sa vodećim brendom sporte opreme Nike, a šta se desi kada se ukrste sneaker kultura i arhitektura – saznajte u nastavku.

@garancevallee
@garancevallee

Nike je 2020. godine pozvao nekoliko istaknutih dizajnerki i umetnica iz Evrope sa ciljem da reinpretiraju Blazer model patika. Među njima našla se i francuska arhitektica Garance Vallée čija umetnost crpi inspiraciju iz pokreta tela i načinu na koji tela stupaju u kontakt sa prostorom oko sebe. Impresionirana koregrafijama Trishe Brown, Lucinde Childs i Merce Cunningham, kao i performansima Marine Abramović, svoj rad usmerila je ka dizajniranju scenografije nalik baletskim predstavama i postavkama u muzeju.

@garancevallee
@garancevallee

Na granici između skulpture i funkcionalnog objekta

Njena umetnost graniči se sa pojmovima skulpture i zaista funkcionalnog predmeta, te je upravo tu ideologiju stvaranja prenela i na scenografiju koju je dizajnirala u sklopu Nike by You projekta. Stolice, police i kutije za patike poprimili su fuziju njenog izražaja i prepoznatljivog Nike logotipa – ono kada se ukrste sneaker kultura i arhitektura.

@garancevallee
@garancevallee

Blazer by Garance

Redizajniranju patika je, takođe, pristupila baš kao što pristupa svakoj svojoj skulpturi ili pak dizajniranju funkcionalnog predmeta. Fokusirala se na jedinstven aspekt i rad na davanju novog vizuelnog identiteta Blazer modelu patika usmerila na materijale. Naime, Garance Vallée često radi sa takozvanim lošim materijalima poput gipsa, kartona, krafta, drveta – materijali u kojima nijanse boja osciliraju između bele i bež. Shodno tome, Vallée se odlučila za monohromatsku varijantu sa naglaskom na čulo dodira, odnosno korišćanje najlona, mreže, pamuka, kože, gume i platna.

„The white sneakers speaks for everyone because it’s simple, but those details of different materials make its complexity“, napisala je Vallée u Instagram objavi.

@garancevallee
@garancevallee

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori