Serena Williams prodaje radove koje je naslikao Ernie Barnes: Ko je bio ovaj američki umetnik?
Serena Williams prodaje radove koje je naslikao Ernie Barnes: Ko je bio ovaj američki umetnik?

Serena Williams prodaje radove koje je naslikao Ernie Barnes: Ko je bio ovaj američki umetnik?

Bivša teniserka Serena Williams, onima koji dovoljno prate njene avanture van teniskog terena, poznata je kao veliki entuzijasta kada je reč o umetnosti i modi. Zajedno sa starijom sestrom Venus Williams, osvajačica 24 gren slem titule kolekcionar je umetnina, i to posebno savremenih američkih stvaraoca. Među njima je i Ernie Barnes, istaknuto ime afroameričkog slikarstva druge polovine 20. veka.

Nedavno je objavljeno da će sestre Williams dati na aukciju četiri umetnine ovog slikara, koje nikada ranije nisu bili predstavljeni javnosti. Prihodi od prodaje biće prosleđeni u dobrotvorne svrhe, što je i bio povod da se Serena i Venus odluče na ovaj korak. Tako će za kupovinu biti dostupni naslovi Holding Court (1986) i Mentors (2008), kao i dva crteža: Saxophone Study #1 (1993) i Study for Brother to Brother (1994).

Ernie Barnes nije zvučno ime na ovom kontinentu, međutim unutar granica Sjedninjenih Američkih Država, ovaj autor jedinstveni je predstavnik slikarstva Afričkih Amerikanaca. Iako je stasavao unutar modernističkih struja koje su propagirale apstrakciju, Barnes je u drugoj polovini 20. veka buntovnički negovao figuralno slikarstvo, ponajviše inspirisan evropskim umetnicima renesanse i baroka. Ipak, u svoja dela uneo je osavremenjene ideje i kompoziciju koja je povezivala istoriju umetnosti sa tadašnjim trendovima. Tako je Ernie Barnes ponudio jedinstven prikaz zajednice Afričkih Amerikanaca, pa ga mnogi kritičari umetnosti i dalje smatraju pionirom u predstavljanju afroameričkih subjekata na platnu.

Njegovo najpoznatije delo je ulje na platnu iz 1976. godine, naslovljeno The Sugar Shack. Slika je u maju 2022. godine prodata na aukciji za vrtoglavnih 15.2 miliona dolara.

The Sugar Shack (1976)

Foto: Profimedia / Instagram

Učitati još
Zatvori