Kako izgleda kad Sandrotellingstories piše, a Lunar crta? Otkrivamo u Barcaffè Artist Edition intervjuu
Kako izgleda kad Sandrotellingstories piše, a Lunar crta? Otkrivamo u Barcaffè Artist Edition intervjuu

Kako izgleda kad Sandrotellingstories piše, a Lunar crta? Otkrivamo u Barcaffè Artist Edition intervjuu

Umetnost je pokretač svega i ona nas može podstaći da osvestimo snažne emocije koje će nas voditi kroz život. Dirigenti tog čarobnog procesa su sami umetnici, a uz njihove interpretacije sveta oko nas odvažujemo se da stvaramo svoje. Kada takva dva umetnika krenu zajedno da rade, rezultat je, ni manje ni više, nego savršen. Barcaffè Artist Edition je projekat na kojem su se susreli jedan umetnik koji piše i jedan koji crta, Sandro Slavnić (Sandrotellingstories) i Slaven Kosanović (Lunar). 

Limitirana Barcaffè Artist Edition 2022. kolekcija šoljica za kafu by Sandro&Lunar

Ovo je prva u nizu kolaboracija kojoj je cilj približiti najpoznatije umetnike regije i njihove kreativne radove svim ljubiteljima kafe. Rezultat je limitirana kolekcija koja se sastoji od 9 šoljica za tursku kafu, espresso i cappuccino koje su ukrašene Lunarovim prepoznatljivim motivom mačaka i upotpunjene po jednom Sandrovom motivacionom porukom… Sve je upakovano u Journal x Barcaffè Box koji ćemo rado dodati na police uz sve ostale Journalove Boxove. Na Journal x Barcaffè Artist Edition eventu koji se održao povodom predstavljanja šoljica, razgovarali smo s našim umetnicima i otkrili sve o ovoj zanimljivoj saradnji, ali i njihovim kafenim ritualima. 

Sandro je pisac, kreativac i umetnička duša iz BiH, a poznat je i po svojim motivacionim porukama koje su kratke, jednostavne i direktne, a koje redovno pratimo na Instagram profilu @sandrotellingstories. Sandro je nova kreativna senzacija. Njegov književni prvenac „Na tezgi godišnjih doba“ trenutno jedno od najtraženijih štiva u regiji, dok su njegovi citati koje deli na društvenim mrežama svakodnevna inspiracija i motivacija mnogima. Zato ne čudi da je upravo on odabran kao pisac u prvoj kolaboraciji Barcaffè Artist Edition. 

„Ovu saradnju stavio bih na policu s trofejima najdražih saradnji jer ona itekako zauzima visoko i zavidno mesto na istoj. Na celom projektu radila je cela armija dragih i profesionalnih ljudi i to je imalo jednu posebnu čar. Oduvek sam želeo da imam svoje šoljice, a ova saradnja je doslovno prerasla moju davnu, mladalačku u želju i ostvarila se. 

Njegove duhovite i britke poruke prate ilustracije hrvatske graffiti i street art scene Slavena Kosanovića Lunara. Lunarovi radovi krase gradove kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New  York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio. Osim crtanja i slikanja grafita, istaknuo se i klasičnim tehnikama slikanja četkicama u tehnici akrila na platnu velikog formata koristeći svoje prepoznatljive mačke koje smešta u brojne situacije s kojima se svi često možemo poistovetiti. Sada se one nalaze u novoj ulozi.

„Svakako me radovalo plasiranje radova na jedan dragi objekat u svakodnevnoj upotrebi.“ – kaže Lunar. 

Poruke su ispisane na tri jezika, pa je ova limitirana kolekcija namenjena regionalnom tržištu (Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji).

“Napisati svoju reč na stranom jeziku (a Slovenski to za mene itekako jeste) bila je svojevrsni izazov. A tek videti reč koju je moja olovka porodila, i to na šoljici, na „stranom“ jeziku je potpuno jedan divan, nov osećaj. Radovao sam se tom iskustvu.” – kaže Sandro. 

Lunaru je ovo bilo posebno zanimljivo s tehničke strane.

“Kada se na predmete koji su izloženi stalnoj upotrebi ili recimo, uslovima kojima ne podležu, npr platna ili grafike, dakle stalno dodirivanju i pranju, što je ovde slučaj, potrebna je drugačija boja i proces nanošenja. Tu dolazi do disbalansa tonova u pripremi i štampanju, čemu sam svedočio kod, navedimo jedan primer, pečenja stakla. Ovde to zapravo toliko ne menja ishod, ali svakako je drugačije nego naneti boju na platno, zid ili papir. No uz stručnjake kojima je to domaći teren, kao meni iscrtavanje sopstvnog stila, rezultat je ispao prema očekivanju.” – kaže Lunar. 

I jedan i drugi slažu se da ne mogu odabrati koja im je šoljica najdraža (jer sve su naprosto neodoljive), no zato se obojica slažu da je kutija poseban final touch.

“Reći ću samo, onako pesnički, da se sinergija dve umetnosti manifestirala na ovoj šoljici s blagom, da čovek naprosto poželi imati jednu takvu šoljicu na posebnom mestu u svom domu, čuvati je od znatiželjnih pogleda i pokazivati samo srcu najposebnijima. To će biti dovoljno.” – kaže Sandro. Lunar se slaže i zaključuje:

“Raduje me finalni dizajn, kojem je bio cilj pomiriti dva različita izričaja u jedan jedini proizvod.” 

Zato kada ih sledeći put zovemo na kafu znamo da Sandru naručujemo 

“Na tronu može biti samo jedan, a tamo je moja kafa s mlekom.”

Dok se Lunar prema kafi ponaša otprilike kao i prema jelu: 

“Gde god da se nađem, volim da probam ono što piju / jedu prijatelji i kolege koje tamo žive. Kod kuće nabavljamo, nije u svrhu reklame, stvarno, Barcaffè. 

Šoljice će biti dostupne u odabranim radnjama, a moći će da se naručiti preko Barcaffe web shopa. Takođe, u odabranim kafićima širom Srbije moći ćete da popijete kafu u ovim originalnim umetničkim šoljicama.

Prvi zavirite u novi box prepun iznenađenja za sve ljubitelje kafe! 

Učitati još
Zatvori