Prikazana izložba kojom se Crnogorski paviljon predstavio na 59. Venecijanskom bijenalu.
Prikazana izložba kojom se Crnogorski paviljon predstavio na 59. Venecijanskom bijenalu.

Prikazana izložba kojom se Crnogorski paviljon predstavio na 59. Venecijanskom bijenalu.

U Muzeju afričke umetnosti održano je prikazivanje izložbe kojom se Crnogorski paviljon predstavio na 59. Venecijanskom bijenalu. O izložbi pod nazivom Umijeće držanja za ruke/ dok se probijamo kroz sedimentni oblak razgovarali su kustoskinja paviljona Natalija Vujošević i umetnici Lidija Delić Ivan Šuković. Izložbu prati publikacija koja predstavlja isprepletene kustoske i poetske pristupe, te arhivske zapise. 

Ovogodišnje predstavljanje Crne Gore na 59. Bijenalu u Veneciji realizovano je prema koncepciji kustoskinje i umetnice Natalije Vujošević. Izložba obuhvata dela umetnica i umetnika Dantea Buua, Lidije Delić, Ivana Šukovića, Darka Vučkovića i Jelene Tomašević. Takođe, obuhvata i Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja. Kolekcija se sastoji sa delima umetnika Zuzane Halupove (Jugoslavija), Renea Portokarera (Kuba), nepoznatog umetnika iz Iraka i video zapis o skulpturi umetnika Bernarda Matemere (Zimbabve).

@ivansukovic
@ivansukovic

Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak

Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima. Priču grade pletući je kroz multitemporalne intergeneracijske poglede umetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta. Ovi različiti konteksti talože se na prostoru današnje Crne Gore. Priča nastaje na marginama sveta, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom. Nastaje iz prostora akutne distopije dezintegrisanog tela prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama menja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija i istorija pluta u vremenu i prostoru.

@ivansukovic
@ivansukovic

Kako možemo predstaviti jedno ovako dezintegrisano telo zajednice? Izložba nudi alternativan način predstavljanja i posmatranja granicom određene teritorije, uvažavajući kompleksnost istorije, transformacije i kretanja. Izložba ugošćava multitemporalni dijalog koji se stvara u današnjem okruženju. U okruženju slomljenog zajedničkog jezika i zajednice, sa čudesnom kolekcijom umetnosti nesvrstanih zemalja, koja nas podseća da su jedan mnogo veći svet. Otelovivši svoje vizije kroz različite medije, od slikarstva, preko instalacije i usvajanja u svoje prakse ritualnih pristupa ručnom radu, sve do poezije i arhiva, umetnici nam pokazuju imaginaciju i lekoviti potencijal umetnosti.

@ivansukovic
@ivansukovic
@ivansukovic
@ivansukovic

Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak otvorena je 21. aprila u Palazzi Malipiero u Veneciji, i publika može da je poseti tokom trajanja bijenala do 27. novembra.

Učitati još
Zatvori