Posetili smo 3 izložbe u Beogradu koje su nas oduševile
Posetili smo 3 izložbe u Beogradu koje su nas oduševile

Posetili smo 3 izložbe u Beogradu
koje su nas oduševile

Zavirite unutar 3 najbolje izložbe u Beogradu koje su trenutno aktuelne. Ove izložbe nas su oduševile, a sigurno će i vas!

1. Lazar Vozarević

U Beogradu je 10. juna otvorena izložba „Krug“ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević iz Sremske mitrovice.

Prvi put je pred domaćom publikom predstavljeno umetnikovo remek-delo „Krug“ koje je više od 50 godina bilo deo velike kolekcije Dejvida Rokfelera. Posle izlaganja na 9. Bijanala u Sao Paolu, slika je otkupljena za jednu od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu, Dejvida Rokfelera. Slika je monumentalnih dimenzija, rađenja u kombinovajnoj tehnici ulja na platnu sa metalnim „pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

Ispred ulaza u Modernu galeriju Beograd mnogobrojni posetioci mogli su da vide crveni MGB kabriolet, koji je Vozarević kupio od prodate slike, i koji je vozio Beogradom 1967. godine. Pored slike koja zauzima dominantnu poziciju u galeriji, predstavljena je i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika, koja je prisustvovala i otvaranju ove značajne izložbe.

Izložbu možete pogledati do 10. jula u Modernoj galeriji Beograd. Prilkom poste imaćete mogućnost da čujete profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja.

Ivana Stojanović / Ćerka Lazara Vozarevića
Miloš Vlalukin / Vlada Zaplet
Vlada Zaplet

2. Goran Rakić

U galeriji KvART u Beogradu otvorena je samostalna izložba slika Gorana Rakića. Beogradskoj publici je predstavljena izložba od četrnaest radova koji osvajaju na prvi pogled svojom ekspresivnošću i koloritom. Izložbu čini serija slika velikih formata kojima umetnik sintetiše svoja dosadašnja iskustva od crteža, monohromije i kolorita.

’’Tema izložbe nije isključiva. Slike su povezane  sećanjima, od mog detinjstva do današnjeg doba. Vezane su za uspomene i osećajnost onoga što sam doživljavao. Ove slike su putovanje kroz samog sebe, onog čega se sećate, što stvara emociju koju izražavate ekspresivnošću, bojom, crtežom i oblikom’’ – izjavio je  Goran Rakić posle otvaranja izložbe.

Goran Rakić je slikar koji je nastupio na umetničku scenu osamdesetih godina prošlog veka. Predstavio ser se samostalnim izlaganjem širom Jugoslavije. Od 1988. godine do danas imao je skoro trideset samostalnih izložbi, širom Srbije i Jugoslavije. Izlagao je i u Parizu i Vašingtonu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama kao i u muzejima.

Ne propustite priliku da posetite ovu izlobu do 30. juna u Galeriji KvART u TC Galerija.

Goran Rakić
Goran Rakić, Ksenija Marinković i Ana Krsljanin

3. Daniel García Andújar i Marge Monko

U galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA, nalazi se izložba „I Don’t Eat Flowers“, španskog umetnika i aktiviste Daniela Garcíe Andújara i estonske umetnice Marge Monko.

Izložba „I Don’t Eat Flowers“ naslovljena je po istoimenom umetničkom delu Marge Monko. Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Slogan se simbolično odnosi na ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

’’U izložbenom prostoru Hestije su po prvi put zajedno predstavljena dela dvoje umetnika koji pripadaju različitim kulturnim kontekstima. Izložba se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena.’’ kaže Anja Obradović Bourrellis, kreativna direktorka galerije Hestia.

Dela predstavljena na izložbi pozivaju nas da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji.

Izložba „I Don’t Eat Flowers’’ traje do 11. septembra 2022. godine, i tokom naredna tri meseca, galerija će organizovati različite programe, stručna vođenja i razgovore sa umetnicima.

Učitati još
Zatvori