Pogledajte ove prelepe beogradske murale prilagođene slepima i slabovidimo

Pogledajte ove prelepe beogradske murale
prilagođene slepima i slabovidimo

U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ u organizaciji udruženja Street Art Belgrade napravljeno je osam modela murala za slepe i slabovidne osobe u Beogradu.

Cilj projekta „Umetnost u prolazu“ je da se ulična umetnost približi slepim i slabovidnim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidnim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brailleovom pismu.

Radovi za koje su urađeni modelu su dela vodećih i prepoznatljivih uličnih umetnika i umetnica iz Srbije i sveta: Weedzor, Jana Danilović i Hope, TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

„Uvek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima, a da bi zaista bila dostupna svima odlučili smo se na kreiranje 3D modele murala. Na ovaj način smo hteli da radove na ulici približimo slepim i slabovidnim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga“ – izjava udruženja Street Art Belgrade.

Njihova želja je da se ovaj projekt organizuju i van Srbije i želeli bi da svoje iskustvo stečeno na projektu prenesu kolegama iz regije.

“Na početku ovog projekta nisam verovao da je moguće murale prilagoditi slepima i slabovidnima, a eto za manje od godinu dana imamo ukupno osam radova koji su nam dostupni. Naša zajednica je mala i umetnost je i dalje nedovoljno pristupačna slepim i slabovidnim osobama, sama činjenica da će umetnici sada razmišljati da svoje radove prilagode svima, za nas znači mnogo. Modeli na ulicama motivišu naše članove da se osećaju širom grada, da se više kreću i prošetaju, što je veoma dragoceno.” – izjavio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda.

Mural je radio i naš poznati umetnik Slaven Kosanović Lunar.

 

„Krajem 2019. godine sa nemačkim kolegom Flying Fortressom bio sam pozvan u Beograd, na projekt oslikavanja koji je organizovao kolektiv Paint Kartel. Nakon naše višegodišnje saradnje na evropskim zidovima i ovde smo se dotakli sarkastičnog komentarisanja sopstvene saradnje pa smo sopstvene likove Teddy Troopera i Catsoa postavili u situaciju koja nalikuje nekoj iz českog animiranog filma ‘A je to’.

Beogradski kolektiv Street Art Belgrade, sa kojim sam se sretao i ranijih godina vredno radi na raznim zanimljivim inicijativama i knjizi pa me veselio njihov poziv da sudelujem u projektu realizacije 3d modela izabranih graffiti radova za slabovidu i slepu publiku. U današnjem graffiti svetu, zasićenom brojnim sadržajima, gde se autori i organizatori doslovce takmiče ko će napraviti veće, više, kompleksnije radove čini mi se da se pomalo zaboravlja humanost pa me ovaj projekt samim tim više veseli, budući da mi nadmetanje svakako nije bio cilj, ali život u nekom lepšem, prirodnijem i saosećajnijem svetu svakako jeste.“

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade“ čiji se članovi preko dvadeset godina bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.

rbt
Učitati još
Zatvori