Otvorena je neverovatna izložba SUSRETI umetnice Ane Pavlović Kesar u galeriji Stara Kapetanija
Otvorena je neverovatna izložba SUSRETI umetnice Ane Pavlović Kesar u galeriji Stara Kapetanija

Otvorena je neverovatna izložba SUSRETI umetnice Ane Pavlović Kesar u galeriji Stara Kapetanija

Na obali Dunava, u umetničkoj galeriji Stara kapetanija, otvorena je sedma samostalna izložba slika umetnice Ane Pavlović Kesar. Na izložbi pod nazivom SUSRETI Ana se predstavlja poliptisima većih formata izrađenih u tehnici akril na platnu.

Uz prigodan muzički program dueta Wonder Strings, reči kustosa Branke Milutinović i moderatora Marije Savić Stamenić mnogobrojna publika uživala je u ukupnom umetničkom doživljaju, kakav kažu dugo nije bio upriličen u Zemunu.

Umetnica Ana Pavlović Kesar

SUSRETI

Na centralnom zidu galerije stoje tri slike pod nazivima: Krug života dan, Susreti i Krug života noć. Same po sebi različite, dnevna i noćna energija, susreću se i pričaju o unutrašnjem svetu čoveka.

Osim slika čiji nazivi posmatrača teraju na dublje razmišljanje, u prostoru galerije mogu se videti i skulpture izrađene od metala i kamena. Svojom formom i oblikom one prate ideju izloženih slika, uvodeći posmatrača iz trodimenzionalnog u dvodimenzionali doživljaj .

Na slikama dominiraju oblici kruga i kvadrata koji kroz civilizaciju imaju duboko značenje. Krug je simbol beskonačnosti, sunca, kosmosa, dok kvadrat predstavlja četiri strane sveta kao i četiri osnovna elementa na Zemlji i smatra se simbolom  stabilnosti. Po Karl Jungu, krug je simbol duhovnosti, a kvadrat simbol materijalnog, što zapravo i predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. Kako odgovoriti na materijalne zahteve društva a sačuvati svoj mir i blagostanje?

U vremenu kada u životima pojedinaca dominiraju nametnute potrebe koje čoveka uvode u teskobu, umetnica želi da pronikne u suštinu bića, koja nas vodi ka spasenju i miru. Sa tom idejom nastaje i ovaj serijal slika apstraktnih formi, koji je u Aninom stvaralaštvu prisutan poslednjih godina.

Na putevima koji nas vode kroz život susreću se različiti pojmovi i prilike. Od religije, umetnosti, kulture, politike života… do emocija ,subjektivnih i objektivnih doživljaja stvarnosti. Serijalom slika SUSRETI, Ana je upravo pokušala da podstakne na razmišljanje o susretima koji nas vode i kreiraju naš životni put. Ona prepušta oku posmatrača da u suptilnim kompozicijama pronađe sopstveni doživljaj.

Izložbu SUSRETI umetnice Ane Pavlović Kesar možete posetiti u galeriji Stara Kapetanija do 21. avgusta.

Učitati još
Zatvori