Sa lica mesta: Omaž Vladimiru Veličkoviću u Parizu
Sa lica mesta: Omaž Vladimiru Veličkoviću u Parizu

Sa lica mesta: Omaž
Vladimiru Veličkoviću u Parizu

Ljubomir Dorontić, pozorišni i televizijski producent i jedan od kreativnih saradnika prvog Journal Party-ja, često je na relaciji Beograd-Pariz. Ovom prilikom, vodi nas kroz jedinstvenu izložbu posvećenu jednom od najistaknutijih srpskih slikara savremenog doba. Vladimir Veličković, svojim delom ostavio je neizbrisiv trag koji dotiče srca ljubitelja umetnosti širom sveta. Omaž njegovom stvaralaštvu priredila je Akademija lepih umetnosti u Parizu (fr. Academie des beaux-arts), izložbom koja će biti otvorena do 24. septembra 2023. godine.

Izložbom koja vodi kroz umetnikov upečatljiv rad i narativne figuracije, predstavljena su njegova najpoznatija dela, među kojima su Schacht (1981), Dog / Fig. XXVIII (A), Blessure (1997), Exit / Fig. (1998), kao i veliki broj grafika. Veliki broj izloženih radova beogradska publika mogla je da vidi u okviru retrospektivne izložbe Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije, koju je pre nešto više od godinu dana priredio Muzej savremene umetnosti.

Život srpskog slika bio je izuzetno zanimljiv. Nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, tri godine je proveo u Zagrebu, gde je bio saradnik majstorske radionice čuvenog Krsta Hegedušića. Potom se sa porodicom preselio za Pariz, gde je njegova umetnička karijera doživela vrhunac.

Nekoliko godina kasnije, Veličković je u Parizu izabran za profesora na Akademiji primenjenih umetnosti. Bio je odlikovan i najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti – Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres – za doprinos kulturi Francuske. Veličković je bio redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti, a posebno treba istaći da je 2007. godine odlikovan francuskim Ordenom legije časti – najvišim odlikovanjem Republike Francuske.

Veličković je realizovao više od 100 samostalnih izložbi širom sveta, dok se njegova dela danas čuvaju u mnogobrojnim svetskim galerijama, ali i privatnim legatima.

Tekst i foto: Ljubomir Dorontić

Učitati još
Zatvori