Nove UNO karte dizajnirao japanski savremeni umetnik Takashi Murakami
Nove UNO karte dizajnirao japanski savremeni umetnik Takashi Murakami

Nove UNO karte dizajnirao japanski
savremeni umetnik Takashi Murakami

Kartanje sa društvom je upravo postalo waaaay more glamorous! Svetska korporacija za izradu igračaka Mattel ujedinila je snage sa prepoznatljivim umetnicima kako bi UNO karte dobile novu, primamljiviju dimenziju. Japanski savremeni umetnik Takashi Murakami najnoviji je saradnik Artiste serije kojoj donosi svoje ikonične motive poput nasmejanog cveća.

Takashi Murakami u novu verziju kartaške igre UNO unosi svoja prepoznatljiva Superflat umetnička dela. Pored motiva nasmejanog cveća u novoj Artiste seriji nalaze se i poznati likovi kao što su Mr. DOB i čuvena panda. Postoje i četiri dvostrane, dodatne karte koje zajedno čine dva Murakamijeva remek-dela.

Mattel Creations
Mattel Creations
Mattel Creations
Mattel Creations
Mattel Creations
Mattel Creations

Artiste Series

Takashi Murakami x UNO predstavlja petu instalaciju Artiste serije ove kartaške igre u produkciji kompanije igračaka Mattel. Iza prethodnih kolaboracija stajili su jedinstveni umetnici kao što su Nina Chanel Abney, Keith Haring, Shepard Fairey i Jean-Michel Basquiat.

Mattel Creations
Mattel Creations
Mattel Creations
Mattel Creations

Takashi Murakami

Likovi Murakamijevih motiva odigrali su važnu ulogu u istorijiskom kontekstu muzike jer su se upravo oni emitovali zajedno sa najuticajnijim imenima muzičke industrije. Prepoznatljivi elementi njegove umetnosti pojavljuju se 2007. godine na omotu albuma Graduation, kao i zajedničkog muzičkog projekta Kids See Ghosts u saradnji repera Kanye Westa i Kid Cudija. Karakteri višebojnog nasmejanog cveta i Mr. DOB postali su simboli savremene umetnosti i popularne kulture.

Inspiracija iza nasmejanog cveta javlja se za vreme Murakamijevih studija u Tokiju, kada se umetnik zaljubljuje u tradicionalni japanski stil slikanja. Motiv cveća zaživeo je nakon što je Takashi više od pedest puta pokušao da replicira tradiconalno Nihonga cveće. Osnovni subjekat ove umetnosti naziva se setsugetsuka, što u prevodu označava mesec, sneg i cvet. Dok Mr. DOB predstavlja Murakamijev alter ego koji se pojavljuje u njegovim ranim radovima iz 1993. godine.

 

mattel creations
Učitati još
Zatvori