Izložbe vredne pažnje: Dela Nadežde Petrović ove nedelje na dva mesta u Srbiji
Izložbe vredne pažnje: Dela Nadežde Petrović ove nedelje na dva mesta u Srbiji

Izložbe vredne pažnje: Dela Nadežde Petrović ove nedelje na dva mesta u Srbiji

Tokom nedelje u kojoj se obeležava Sretenje, različiti muzeji i galerije vode nas na umetnička putovanja kroz različite epohe. Kroz njih dobijamo priliku da se upoznamo sa ličnostima koje su sveobuhvatnim radom ostavile veliki uticaj na različite segmente društvenog i kulturnog života, a jedna od njih je svakako i Nadežda Petrović.

Njen opus može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju. Ipak, ona je pored slikarstva i likovne kritike bila aktivna i na polju fotografije, pedagoškog rada i ženske emancipacije. Upravo zbog toga, dva umetnička centra su u predstojećoj nedelji organizovala izložbe u njenu čast – i to u Beogradu, te u njenom rodnom Čačku.

Nadežda Petrović
/ DELA NADEŽDE PETROVIĆ /

Muzej savremene umetnosti • Beograd


Izložba Nadežda Petrović – Boje života predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kom dominiraju svi žanrovi – pejzaži, portreti, aktovi i figuralne kompozicije – nastale tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva, sa ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa. Većina dela nalazi se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali potiču i iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske (Novi Sad) i Muzeja Jugoslavije.

Ulaz na izložbu biće besplatan za sve posetioce u danima obeležavanja praznika – 14, 15. i 16. februara. A ona će svečano biti otvorena u sredu, 14. februara, u 10.30 časova.

Nadežda Petrović, Predeo sa vodenicom, oko 1906.
/ Nadežda Petrović – Predeo sa vodenicom /
/ Nadežda Petrović – Manastir Dečani /

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ • Čačak


Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, nakon obeležavanja 150 godina od rođenja umetnice, predstaviće izložbu pod nazivom Nadežda – Savremenici – Sledbenici. Ona je pokušaj da se sagleda uticaj Nadežde Petrović na srpsku umetnost na primerima dela iz zbirki ove galerije. Pored Nadeždinih slika, izložba će predstaviti dela još 52 autora sa po jednom slikom koje ukazuju na njen značaj u likovnom razvoju naših krajeva.

Tokom trajanja izložbe, u memorijalnoj sobi galerije, prvi put u Srbiji biće predstavljeno delo Nadežde Petrović – slika sa vedutom Venecija. Izložba će biti otvorena od 13. februara i trajaće sve do 14. aprila. Tokom trajanja, imaće nekoliko otvorenih vođenja kroz postavku.

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ otvorena je radnim danima (osim ponedeljkom) od 10 do 20 časova, odnosno vikendom od 10 do 14 časova. Ulaz na izložbu je besplatan.

nadezda petrovic - venecija
/ Nadežda Petrović – Venecija /
/ Nadežda Petrović – More /
Učitati još
Zatvori