Muzeji ženske umetnosti koje treba da posetite
Muzeji ženske umetnosti koje treba da posetite

Muzeji ženske umetnosti koje
treba da posetite

Muzeji ženske umetnosti sve su češći kako u Evropi, tako i u drugim delovima sveta. Mi smo izdvojili tri koja se posebno ističu svojim angažmanom i programima kojima nastoje da pospeše položaj žena umetnosti, ali i rektifikuju istoriju koja im često nije bila naklonjena.

National Museum of Women’s Art, Vašington, SAD

Narodni muzej ženske umetnosti u Vašingtonu prvi je u svetu posvećen isključivo ženskom umetničkom stvaralaštvu. Nakon privremenog zatvaranja 2021. godine i renoviranja koje je sprovedeno u tom periodu, Muzej je ponovo otvoren ovog meseca, sa novim umetninama u kolekciji i na proširenom prostoru. Stalnom postavkom predstavljeni su radovi kako predstavnica ranijih pokreta, tako i upečatljivi printovi pokreta Guerilla Girls koje su među prvima skrneule pažnju na problem u nedostatku ženskih umetnica u svetskim muzejima.

Gender Museum Denmark, Arhus, Danska

KØN – Gender Museum Denmark je muzej u srcu danskog grada Aarhusa, često nepravedno zanemarene destinacije u ovoj zemlji. Jedan je od retkih muzeja koji se isključivo bavi pitanjima rodne jednakosti i ravnopravnosti kroz umetnost i aktivističke izložbe. Osim što izlaže radove ženskih umetnica, muzej organizuje i brojne interaktivne radionice i programe kroz koje nastoji da, putem umetnosti, pokrene društvene promene u zemlji.

Mougins Museum of Classical Art, Mogin, Francuska

Muzej klasične umetnosti u gradu Moginu u Francuskoj proleća 2024. godine postaće prvi evropski muzej posvećen umetnicama. Prenamena je započeta ovog leta, a planirana postavka novog muzeja obuhvatiće dela istaknutih savremenih umetnica poput Joan Mitchell, Howardena Pindell i Cecily Brown, između ostalih. Muzej na jugu Francuske, smešten u jedinstvenom prostoru autentičnog izgleda za ovu regiju osnovao je Christian Levett, pasionirani kolekcionar i trgovac umetničkim delima, a njegov poduhvat primer je ne samo za privatne, već i nacionalne institucije.

Foto: Instagram (

)

Učitati još
Zatvori