Muzeji koje svaki sneakerhead treba da poseti
Muzeji koje svaki sneakerhead treba da poseti

Muzeji koje svaki sneakerhead
treba da poseti

Kao što postoje istorijski, umetnički i mnogi drugi muzeji, tako mogu postojati i muzeji koji čuvaju vredne primerke patika. S obzirom da brojni modeli često bivaju dostupni u veoma limitiranom broju, nekada je do njih teže doći nego do, recimo, Pikasovih radova (i to kažemo bez preterivanja). Zato, ukoliko ste sneaker entuzijasta – ilivam sneakerhead, verovatno ćete u nekom trenutku želeti da posetite ove izložbene prostore. I dok se ne radi doslovno o muzejima, definicija istih nam daje mogućnost da se ipak služimo tim terminom.

SneakerMuseum, Boston

U Bostonu se nalazi SneakerMuseum, čija kolekcija nazvana The Vault broji preko 2000 primeraka patika. Dominantno su prisutne različite verzije modela Air Jordan. Razumljivo, većinskim delom je posvećena košarkaškim komadima, s obzirom da je Boston dom najuspešnijeg NBA tima (tako barem kažu!). Osim toga, u njihovim prostorijama možete naći pažljivo odabrane eksponate – od fotografija do skulptura, što čini ovu galeriju muzejsko iskustvo. A posle će reći da dizajniranje patika nije umetnost!

@sneakermuseum

Sneakerhead University, Čikago

I dok bi neki verovatno bez problema stekli diplomu na sneakerhead univerzitetu, ovde je ipak u pitanju nešto malo drugačiji prostor. Sneakerhead University čuva retke primerke brojnih modela patika sa etiketama Off-WhiteNikeAdidas, između ostalih. Zapravo, radi se o inicijativi koja nudi priliku za interaktivnu posetu, sa koje čak možete izaći u novom paru patika. Muzej upošljava umetnike koji nude mogućnost oslikavanja vaše obuće, pa tako možete dobiti unikatan dizajn, a ko zna – možda i vaš par u budućnosti završi na nekoj izložbi.

@shu.experience

Bata Shoe Museum, Toronto

Muzej u Torontu zapravo slobodno možemo nazvati antropološkim uporištem u kojem se nalazi na stotine komada obuće, različitih vrsta i tradicije. Pa tako, među brojnim eksponatima, našle su se i mnoge patike, tj. modeli koji svojim dizajnom i istorijom zavređuju mesto među ostalim primercima. Bilo da ste sneakerhead ili ste samo u prolazu, izložbeni prostori Bata Shoe muzeja mogu biti izvor inspiracije za sledeću potragu kroz vintage kolekcije.

@batashoemuseum

Fotografije preuzete sa: Intagram / Unsplash

Učitati još
Zatvori