Ukoliko još niste posetili izložbu Jedan minut zauvek Ervina Vurma imate vremena još do ponedeljka
Ukoliko još niste posetili izložbu Jedan minut zauvek Ervina Vurma imate vremena još do ponedeljka

Ukoliko još niste posetili izložbu Jedan minut zauvek Ervina Vurma imate vremena još do ponedeljka

Izložbu Jedan minut zauvek, umetnika Ervina Vurma otvorena je 7. aprila u Muzeju savremene umetnosti Beograd. Ovo je prva samostalna izložba istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu. Kustosi izložbe su Maja Kolarić i Žerom Sans.

Ervin Vurm (1954) je autrijski umetnik koji živi i radi u Limbergu u Austriji, jedan je od trenutno najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture. Kao i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu  imao je čast da ima prvu samostalnu izložbu Jedan minut zauvek Ervina Vurma. Ovo je i njegova prva velika izložba na Balkanu. Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, Muzej savremene umetnosti ugostio je Ervina Vurma koji teži da prikaže kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od 90-ih godina prošlog veka do danas.

 

Izložba Ervin Vurm i Muzej savremene umetnosti

Sem pomenutih jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) Muzej savremene umetnosti na izložbi predstavljena i drugi ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća” (Narrow House). Tu su i „Debeli automobil” (Fat Car), „Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi. One čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i značajna nova produkcija.

Vurm je slavu stekao tokom 90-ih godina prošlog veka upravo serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja. Vurmova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće kroz inkluzivan, zabavan i društveno participativan pristup. Preispitujući istovremeno svetu i konvencionalnu vajarsku tradiciju gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

Muzej savremene umetnosti 30.maja ugostio je umetnika Ervin Vurm koji je  održao javno predavanje u okviru izložbe Jedan minut zauvek. U dinamičnom i duhovitom izlaganju umetnik se osvrnuo na najznačajnije momente svoje bogate tridesetogodišnje karijere.

Ukoliko niste još posetili, krajnje je vreme jer izložba traje još do ponedeljka do kraja dana. Muzej savremene umetnosti u Beogradu je imao priliku da bude prvo mesto na Balkanu koji je prezentovao ovu fenomenalnu izložbu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori