Muzej prekinutih veza stiže u Beograd – putujuća izložba o ljubavi i gubitku
Muzej prekinutih veza stiže u Beograd – putujuća izložba o ljubavi i gubitku

Muzej prekinutih veza stiže u Beograd – putujuća izložba o ljubavi i gubitku

Lične istorije s razlogom ponekad ostaju lične. Veze, bilo romantične, porodične ili prijateljske predstavljaju sastavni deo naših života i u njima se ostvarujemo kao kompletne osobe. Kako odnosi imaju tendenciju da zahladne ili da se jednostavno prekinu, takve događaje često smatramo ličnim neuspesima. Međutim, sećanja, stvarčice i memorabilije koje iza takvog odnosa ostanu neretko posluže kao razlog za osmeh. Jedna poruka ispisana na papiru može čuvati dugogodišnje prijateljstvo, a plišana igračka neprestano oživljavati sećanje na taj jedan dejt.

Muzej prekinutih veza upravo neguje tu ideju. Jedini ovog tipa na svetu, Muzej prekinutih veza u Zagrebu objedinjuje lične priče o prekidima i od njih stvara jedinstvenu izložbu. Do sada ste mogli da ga obiđete u hrvatskoj prestonici, a 28. juna u Beogradu biće otvorena putujuća izložba Muzej prekinutih veza u sedam sati u prostoru nekadašnjeg restorana Peking, na adresi Vuka Karadžića 2.

Načini na koje volimo i gubimo

Muzej je otvoren 2006. godine, a predstavlja fizički i virtualni prostor koji prikuplja, čuva i izlaže predmete od ličnog značaja i priče emotivne vrednosti. Takođe predstavlja zbirku predmeta i uspomena na bivše veze. Donatori pričaju priče o svojoj istoriji, o oporavku od gubitka i prekida. Ovaj muzej pruža priliku za kreativno suočavanje sa emotivnim gubivima.

Muzej prekinutih veza je originalan umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Muzej je od tada okupio na hiljade ljudi i poveo ih na putovanje oko sveta. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najhrabriji muzejski projekat u Evropi.

Pin your heartbreak

Na sajtu Muzeja prekinutih veza možete pronaći heartbreak mapu na kojoj su locirane sve priče i eksponati. Muzej je takođe veoma zanimljiv, jer, kako je već navedeno,on predstavlja i virtualni prostor, pa tako lične priče o gubitku možete pronaći i online.

Iako se je sedište Muzeja prekinutih veza nalazi u Zagrebu, putujuće izložbe stekle su veliku popularnost. Samim tim što izložbe menjaju lokaciju, to znači da nijedna nije ista i da predstavlja sasvim novo umetničko i emotivno iskustvo. U svojoj srži, Muzej prekinutih veza nosi osećaj o povezanosti. Iako su priče o gubicima često teške emotivno i psihički, predstava o tome da nismo sami pruža utehu, a deljenje prekida ostavlja prostor za nove početke.

Učitati još
Zatvori