Francuski umetnik JR svojim radovima menja umetnost, fotografiju i – svet
Francuski umetnik JR svojim radovima menja umetnost, fotografiju i – svet

Francuski umetnik JR svojim radovima menja
umetnost, fotografiju i – svet

JR je francuski umetnik čije lice verovatno nikada nećemo videti jer svoj lik strogo krije iza tamnih naočara. Njegove radove, međutim, ne možete da ne vidite. Grandiozni murali, fotografije odštampane na papiru ogromnih dimenzija, prekrivale su neke od monumentalnih zdanja širom sveta – od egipatskih piramida u Gizi do Luvra u Parizu.

Od fotografije do umetnosti

Svojim radom JR menja ono što se obično shvata umetničkom instalacijom. Iako je ovaj pojam već po svojoj prirodi dovoljno otvoren da prihvati različite medijume i formate kojima se umetnici služe, francuski fotograf pronašao je način da premosti jaz između fotografije, street arta i umetnosti. Iako srodni, ovi domeni neretko su u sukobu, barem u stručnim krugovima u kojima se pozicija fotografije, odnosno ulične umetnosti i dalje debatuje. Međutim, JR svojim radom šalje sasvim jasne, izrazito politički i društveno motivisane poruke, zbog kojih je njegov status umetnika nesumljiv.

pariz
pariz
rim

Može li umetnost da promeni svet?

Jedna od instalacija kojom je JR dao finalni argument hipotezi da umetnost može menjati svet, i to značajno, jeste ona koju je postavio u američkom zatvoru Tehachapi, u Kaliforniji. Projektom je pokrenuo mnoga važna pitanja, kreirajući time prostor u kojem zatvorenici mogu ispričati svoju priču. Priliku i privilegiju koju JR uživa zahvaljujući svom radu, iskoristio je kao svojevrsan megafon da prenese glasove koji se inače ne čuju. Inicijativa koju je JR pokrenuo ovim radom dostigla je mnogo veće razmere nego što je i sam umetnik mogao da zamisli kada se upustio u celokupan projekat. Kako ne bismo u prepričavanju ispustili suštinu onoga što je veličina JR-ovog rada, ostavljamo TED talk na kojem govori o svom iskustvu.

Portret koji su mnogo više

Njegovi portreti poslednjih godina dolaze i do pop kulture, kada je počeo da fotografiše zvezde na dodeli Oskara. Tako je i neposredno po održanoj ceremoniji početkom ove nedelje objavio neke od fotografija nastalih sa gostima afterparty-ja. Među njegovim modelima našli su se Billie Eilish, Kid Cudi i Timothée Chalamet. Svojim jedinstvenim pristupom JR je kreirao sopstveni jezik portreta, ali i fotografije uopšte.

billie eilish
paul mescal
madonna
kid cudi

Faces, places

Za kraj, ne možemo da završimo tekst o JR-u, a da ne pomenemo delo kojim je on pronašao put i do nas. Film Faces Places (fr. Visages, Village) iz 2017. godine zajedničko je ostvarenje multimedijalnog umetnika i Agnès Varde, francuske rediteljke koja je u svojom vizijom pomerila granice dokumentranog, odnosno igranog filma. Umetnički dvojac je dokumentovao svoje putovanje po unutrašnjosti Francuske, beležeći priče ljudi koje bi sretali – i postavljajući njihove fotografije na gradska zdanja.

Foto: Profimedia / Instagram (@jr)

Učitati još
Zatvori