Jedna od najpopularnijih domaćih balerina Jovana Mirosavljević otkriva: Može li balet biti rekreativni sport?
Jedna od najpopularnijih domaćih balerina Jovana Mirosavljević otkriva: Može li balet biti rekreativni sport?

Jedna od najpopularnijih domaćih balerina Jovana Mirosavljević otkriva: Može li balet biti rekreativni sport?

art is passion profession.

Balet je jedna od najlepših umetnosti koje poznajemo. Još od malih nogu mnoge devojčice su maštale da postanu balerine i sa tom željom odlazile u niže baletske škole. Međutim, u trenutku kada balet prestaje da bude igrarija, a postane ozbiljna umetnost, mnoge odustanu. Umetnost pokreta koju karakterišu stroge forme tela i dugogodišnje obrazovanje neretko se od strane laika ne shvata ozbiljno. Ta uverenja, naravno, nisu tačna i ovog puta Journal je odlučio da se ozbiljnije pozabavi temom baleta. Da li balet može biti rekreativni sport? Na ovo pitanje odgovor nam daje jedna od najpoznatijih balerina na regionalnoj sceni Jovana Mirosavljević.

JOURNAL: Ko su zapravo baletski igrači?

JOVANA: Profesionalni baletski igrači su elitni sportisti, selektovani u ranim godinama zivota po najstrožim kriterijumima koje već samo školovanje zahteva i potencijalom za ostvarivanje profesionalne karijere. Balet zahteva beskrajnu posvećenost i vežbu u mnogo većem obimu nego što to, bilo šta što je rekreativno, podrazumeva.

jovana mirosavljevic balet balerina (5)
jovana mirosavljevic balet balerina (5)

JOURNAL: Koliko je treninga potrebno i šta sve podrazumeva jedan baletski život?

JOVANA: U pitanju su sati i sati intezivnog rada svakodnevno, godinama sa fokusom na snagu, fleksibilnost, razvijanje umetničke ekspresije, muzikalnosti kao i pripreme za izvođenje pod psihofizičkim stresom. Osim bazičnog školovanja (u kom ne postoji ništa bazično) neophodno je odlaziti na takmičenja, radionice i usavršavanja sa ciljem daljeg razvoja izvođačkih sposobnosti i sticanjem iskustva na sceni, partnerskim odnosima, funkcionisanja u kolektivu i individualno, kako na sceni, tako i van nje. Neke stvari je jednostavno nemoguće usvojiti kasnije u životu i promeniti strukture tela i uma. Ekstremne forme i koordinacija koji su neophodni kako bi plesač ostvario profesionalnu karijeru moraju se razvijati od ranog detinjstva. Upravo zato je radni vek kratak jer je telo godinama izloženo ekstremnom trošenju, povredama, traumama.

JOURNAL: Kako već znamo, sve umetnosti su međusobno povezane. Može li se balet naučiti?

JOVANA: Učenje je sporo i nikada ne prestaje. Učimo razložene korake, terminologiju na francuskom, zatim jednostavno kombinovanje koraka do onog najsloženijeg, prvo kraj bara (štapa) zatim na sredini, kroz prostor, skokove, vrteške, balanse. Pogled, glava, rame, leđa, plećke, centar, kukovi. Otvori, zatvori, ovde stegni, ovde popusti, mali prst nije na mestu, dah nije na mestu, kolena, stopala, konekcije, kordinacija, izraz lica, uloga. Telo je toliko složen mehanizam, a treba ga spojiti sa umom, snagom, naučiti svoje granice, slabosti, kako ih prevazići, probiti, kako zamaskirati.

JOURNAL: Šta svaki plesač mora imati?

JOVANA: Plesač mora imati u svakom trenutku apsolutnu kontrolu svakog dela svog tela, od najsitnije mimike, svake dlake na glavi do najvećih mišića. I konekcija. Sve je u konekciji i spajanju tačkica te velike mašinerije do pefekcije. Nakon što naizgled savladamo sve ovo dolaze na red špic patike. Hajde sve to na prstima. Nakon toga partnering, grupa, ansambl a onda, ono najgore – solo. Biti sam na sceni izložen pogledima, znajući da se sudi svakom tvom pokretu. Zvuči ludo – i jeste, balet je nestvarno težak a ujedno najlepša stvar na svetu za onoga ko ima sreće da savlada sve ovo i ostvari se u profesionalnoj karijeri.

jovana mirosavljevic balet balerina (2)

JOURNAL: Šta školovanje podrazumeva sve, osim klasičnog baleta?

JOVANA: Osim klasičnog baleta, školovanje podrazumeva i glumu, karakterne igre, savremeni ples, istorijske igre, poznavanje epoha, stilova, romatizam, klasicizam. U današnje vreme više ne postojiš na mapi ako pored svega ovoga nisi akrobata na nivou lokalnog cirkusa, u najmanju ruku, zanosna kao latino plesačica, brza kao Vogue-ri.

JOURNAL: Dakle, profesionalno bavljenje baletom zahteva mnogo više od pukog vremena i posvećenosti. Da li balet može biti rekreativni sport?

JOVANA: Nije sve izgubljeno. Da, ono što se zove ballet inspired trening može biti apsolutno fantastična rekreacija. Postoji toliko tehnika zastupljenih širom sveta, a napokon i kod nas, true pilates, barre, floor barre, jazz, modern, savremeni izrazi. Sve vrste plesova možete sa uživanjem učiti, vežbati, koristiti. Samo oprezno, bez ludih ideja i pažljivo birajte pedagoge. Neophodno je raspitati se o studiju, školi i predavaču. Birajte profesionalce, licencirane pedagoge (posebno važno kada je u pitanju pilates). Muzika je tu za sve nas, ritam nas vodi u svim aspektima života, ples je rezervisan za svakog od nas i samo se opustite i plešite kao da niko ne gleda.

U tome je čar.

jovana mirosavljevic balet balerina (2)

Foto: Instagram: @jovanamirosavljevic

Učitati još
Zatvori