Jovana Krneta danas otvara svoju samostalnu izložbu „Medju oblacima“
Jovana Krneta danas otvara svoju samostalnu izložbu „Medju oblacima“

Jovana Krneta danas otvara svoju samostalnu izložbu „Medju oblacima“

Jovana Krneta je uspešna slikarka i model, a njena karijera je veoma zavidna ako u obzir uzmemo njene mlade godine. U tekstu vam donosimo kako je spojila modu i umetnost, kao i kako putovanja i nedostanjanje bliskih ljudi utiču na njenu kreativnost i izražavanje kroz slikarstvo.

Blagodet slikanja Jovana Krneta počela je da spoznaje od malih nogu kroz razmenu sa bakom, kojoj bi recitovala priče dok je ona njih oživljavala na papir. Uticaj bakinih crteža se prepoznaje u njenim radovima i danas, koje odlikuju nadrealne figure, naglašene emocije i prepoznatljiva simbolika sirene i anđela, kao mitske figure podrške i stabilnosti. Među oblacima predstavlja razvojni put mlade slikarke koja bezbrižno i samopouzdano dočarava bogati unutrašnji svet.

Jovana je rodjena u Beogradu 1995. godine, a slikanje joj je oduvek predstavljalo beg u svet mašte kroz koji je, na sebi svojstven način, opisivala realnost. Nakon završene srednje škole za dizajn tekstila, upisala je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Sa 20 godina joj se ukazala mogućnost da se profesionalno bavi manekenstvom i upustila se u saradnju sa najvećim modnim kućama i putovanjima širom sveta. U tom periodu joj se slikarski stil razvio iz sketchbook formata crtanog olovkom i bojicama do velikih platna koristeći akrilne boje.

Medju oblacima
Jovana Krneta

Njeni radovi su autobiografske prirode, inspirisani ličnim životom, spoj iskustva i senzacija života i snova. Svoju prvu samostalnu izložbu imala je u julu 2020. u Galeriji O3ONE u Beogradu, tokom koje je pozvana da učestvuje na zajedničkoj izložbi na Art Weekend Belgrade na jesen 2021. od strane organizatorke izložbe Ljudmile Stratimirović i kustoskinje An Paenhuysen. U aprilu 2022. godine, izlagala je na zajedničkoj izložbi plakata Peace and Love za proslavu 13. rođendana galerije KC Grada. Prihod od prodaje doniran je organizacijama koje rade sa izbeglicama.

Medju oblacima

Polazna tačka ove izložbe može se prepoznati upravo među oblacima, gde je autorka provela veliki deo prethodnih šest godina svog života, putujući širom zemaljske kugle zbog aktivnog posla modela. Lebdenjem u nebu, umetnica je u međuprostoru prepoznala jedini iskren prostor u kome može da osvesti životne visine i padove, istine i neistine, zatim prenešene na platno.

Jovana Krneta iznova konstruiše i dekonstruiše svoj alter ego na slici, s namerom da se oslobodi nametnutih informacija i uverenja, i da se vrati iskonski dečijem u sebi. Ova vrsta radoznale neopterećenosti ne može biti ništa drugo do primera vrhunske originalnosti i pronalaženja sebe u slikarstvu, plivajući nebom i oblacima, do ostvarenja opipljivog i osećajnog vizuelnog jezika.

Jovana je izjavila da je ovom izložbom želela da priblizi posetiocima svoj zivot, autobiografiju, putovanja i osećanja tokom odsustva onih koje voli, koji su daleko od nje , dok je u oblacima.

„Dugo nisam bila u Beogradu, često sam usamljena, ali koliko god da sam sama oni su uvek u meni, prisutni. Ovo je moj način da iskomuniciram sa njima, kada se vratim, kada saberem sve utiske sa dugih putovanja. Moje slike, koliko god autobiografske, vrlo su interaktivne.“

Pokušava da na neki svojstven način sve utiske i emocije prenese na platno kroz likove koje stvara, a koji su nastali iz gradova koje je obilazila, razgovora koje je vodila, kako sa drugima tako i sobom. Za kraj, rekla je da bi volela da slike sve to iskomuniciraju sa posetiocima, i dobiju neku novu dimenziju, priču i prostor kada postanu stvarne. 

Izložba „Medju oblacima“ biće otvorena za posetioce od danas, 17. oktobra do 29. oktobra, u okviru Galerije Štab. Lokacija je TC Galerija, Kvart BW, Bulevar Vudroa Vilsona 12.

Za još Jovaninih radova, posetite njen profil posvećen upravo njima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori