Retrospektivna izložba Vladana Radovanovića – „Ispred vremena i izvan“ koju bi trebalo da posetite
Retrospektivna izložba Vladana Radovanovića – „Ispred vremena i izvan“ koju bi trebalo da posetite

Retrospektivna izložba Vladana Radovanovića – „Ispred vremena i izvan“ koju bi trebalo da posetite

U četvrtak 28. marta u 18 časova, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu  biće otvorena retrospektivna izložba Ispred vremena i izvan Vladana Radovanovića. Vladan je naš nedavno preminuli višemedijski umetnik i jedan od najznačajnijih domaćih savremenih kompozitora. Ova izložba predstavlja pregled njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva u mnogobrojnim oblastima umetnosti. Takođe predstavlja i novo čitanje njegovog značaja u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. veka. Autor koncepcije i kustos izložbe je Saša Janjić, a kustos iz Muzeja savremene umetnosti je Una Popović, rukovodilac Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija MSU.

Višemedijski umetnik

Radovanović je bio jedan od prvih posleratnih avangardnih umetnika u našoj zemlji, koji je još sredinom 50-ih godina veka uveo inovativne i radikalne koncepte u našu umetničku sredinu, koja je tek usvojila modernistički jezik umetnosti kao novi kanon. Time nije samo delovao u kontrastu sa opštim tendencijama, već i anticipirao mnoge potonje neoavangardne prakse poput performansa, akcija i konceptualne umetnosti. Kompozitor, pisac, višemedijski umetnik, teoretičar umetnosti i pedagog, Vladan je uspeo da izgradi jedinstveni sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija.Uspeo je da krene u izvođenje prvih performansa i akcija, radiofonskih ostvarenja, stvaranje prvih konceptualnih radova, kompjuterskih grafika, video radova, ali i zapisivanja snova kao najraniji oblik višemedijske sinteze.

Vladan Radovanović, autorka: Marija Ćalić
Vladan Radovanović, autorka: Marija Ćalić
ČINJENJA Fijotanbl faza BL, foto Dušan Radić
ČINJENJA, Fijotanbl faza BL, autor: Dušan Radić

Velika retrospektivna izložba u MSUB

Za karijeru koja je trajala skoro sedam decenija, bio je nagrađen mnogim internacionalnim i domaćim priznanjima i nagradama za svoj muzički, literarni i vizuelni opus. Počasni doktor nauka na Univerzitetima u Ohaju i Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Radovanović će u široj javnosti ali i u stručnim krugovima ostati upamćen kao tvorac originalnih koncepata poput vokovizuela, taktilizma i projektizma kao posebnog oblika mentalne umetnosti. Velika retrospektivna izložba u MSUB će svim zainteresovanim posetiocima ponuditi uvid u intrigantno i vanvremensko delo jednog od naših najoriginalnijih i najznačajnijih stvaralaca.

Arms, foto Vladan Radovanović, 1992
Arms, autor: Vladan Radovanović; 1992

Uvid u biografiju Vladana Radovanovića

Vladan Radovanović (1932-2023) je rođen u Beogradu. Kompoziciju je diplomirao na beogradskoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Milenka Živkovića. Suosnivač je grupe Medijala i jedan od urednika časopisa Rok. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, kojim je rukovodio od 1972. do 1999. godine. Stvarao je na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze.

Ja-buka, foto Vladimir Radovanović
Ja-buka, autor: Vladimir Radovanović

Radio je u studijima u Varšavi (1966), Parizu (1969), Utrehtu (1976) i Budimpešti (1987). Održao je 30 samostalnih izložbi, performansa i koncerata u zemlji i inostranstvu. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju (1969, 1976, 1988) na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku (SIMC).

Dobitnik je 11 domaćih i međunarodnih nagrada za muziku. Od toga, osam je dobio za vizuelne umetnosti i šest za literaturu. Takođe, dobio je Vukovu nagradu 2014. godine za izuzetan doprinos razvoju kulture.

Omaz 3, foto Vladimir Radovanović
Omaz 3, autor: Vladimir Radovanović
Mena, foto Ivan Zupanc
Mena, foto: Ivan Zupanc

Bio je član Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. do 2011. je profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, u Grupi za višemedijsku umetnost. Postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo 2005. godine. Godine 2006. postaje počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Foto: Instagram: @msub_mocab; Marija Ćalić, Ivan Zupanc, Dušan Radić, Vladan Radovanović

Učitati još
Zatvori