Vodimo vas u virtuelno razgledanje ‘Truck Stop’ izložbe uticajnog Pop Art umetnika Maria Ayalae
Vodimo vas u virtuelno razgledanje ‘Truck Stop’ izložbe uticajnog Pop Art umetnika Maria Ayalae

Vodimo vas u virtuelno razgledanje ‘Truck Stop’ izložbe uticajnog Pop Art umetnika Maria Ayalae

Vodimo vas na još jedno virtuelno putovanje sa namerom da se upoznamo sa radom Pop Art umetnika Maria Ayalae. Njegova serija instalacija pod nazivom Truck Stop izložena je u Jeffrey Deitch galeriji u Njujorku.

Mario Ayala svojom izložbom donosi delić južne Kalifornije i kombinaciju umetnosti zasnovanu na sopstvenom životnom iskustvu proširujući Pop Art kulturu u sadašnji trenutak.

Mario Ayala teži ka stvaranju umetnosi radničke klase. Njegova želja jeste da vozači kamiona i automehaničari sa kojima je odrastao podjednako razumeju umetnost kao i pravi poznavaoci iste. Njegove slike, kao i sve instalacije na izložbi Truck Stop razumljive su običnom čoveku, ali su istovremeno veoma sofisticirane i istorijski zasnovane. Za umetnost Maria Ayale kažu da se nadovazuje na umetničke inovacije američkih modernista kao što su Charles Demuth i Stuart Davis, a da se njegov umetnički pristup zasniva na konceptualnom pristupu slikara Jaspera Johnsa. Vizija uticajnog Pop Art umetnika početnu tačku pronalazi upravo u umetnosti šezdesetih godina i industrijskom materijalu, hot rod kulture i prepoznatljivih bilborda.

Slike i instalacije, čini se, prikazuju stvarne kamione, autobuse, bilborde. Mađutim, radovi su oblikovani umetnikovom maštom i kombinuju dozu iluzije i stvarnosti. Na prvi pogled izložba je zanimljiva i vesela, ipak radovi su odraz američkog savremenog društva i svakodnevne borbe sa kojom se susreće radnička klasa.

Za Pop Art umetnika kažu da stvara drugačiju američku sliku i potpuno nov umetnički pravac. To čini simbiozom likovne umetnosti i indutsrijskih tehnika i implementiranjem svog kulturnog nasleđa. Mario Ayala u periodu detinjstva pratio je oca na njegovim dugolinijskim rutama kamionom. Njegov rad uključuje mnoge reference iz tog perioda.

Foto. Genevieve Hanson (Jeffrey Deitch Gallery)

Učitati još
Zatvori