Otvara se izložba skulptura „Poprečni presek / Intersection” vajara Ivana Gračnera u Beogradu
Otvara se izložba skulptura „Poprečni presek / Intersection” vajara Ivana Gračnera u Beogradu

Otvara se izložba skulptura „Poprečni presek / Intersection” vajara Ivana Gračnera u Beogradu

Dve decenije stvaralaštva vajara Ivana Gračnera biće predstavljeno na velikoj retrospektivnoj izložbi pod nazivom Poprečni presek / Intersection. Ona se otvara, u utorak 4. oktobra u Kući legata (Kneza Mihaila 46) u Beogradu. U periodu trajanja izložbe posetioci će imati priliku da vide skulpture i objekte nastale iz različitih faza Gračnerovog umetničkog stvaralaštva od samog početka do danas.

Čari ovih umetničkih skulptura prikazuju savršen spoj drveta i metala, kao i umetnikovo poštovanje prirode. Stoga pri obradi drveta veoma vodi računa da ni na jedan način ne remeti harmonični sklad koji je dat nastankom materijala koji koristi za rad. Zato Gračnerove skulpture deluju snažno i zrače životom. Gračner za svoje skuplture koristi autohtone vrste drveta i time daje na značaju povezanosti sa lokalnim prostorom.

Poprečni presek / Intersection

Gračnerova dela su monumentalna, poput obeliska ili totema, istesana u hrastovini, bagremu, orahu, uvek i uspravna, nekad izvijena ka visinama.

Skulpture Ivana Gračnera sam prvi put video u nekad otmenom beogradskom zdanju iz 19. veka, a danas oronulom, mističnom, zrelom za rušenje. U povelikoj prostoriji, možda negdašnjoj balskoj sali te kuće, one su – izvijene ka tavanici sugerisale vitalnost koja je bila u potpunoj suprotnosti sa mestom koje im je umetnik odredio kao (privremen) stan. Ali, nije im bilo teskobno, nije im smetalo ni loše osvetlenje. Intimnost takve iluminacije u tom mi se momentu činila sasvim odgovarajućom. Potom sam se sreo sa njima u blještavom svetlu sveže okrečenog prostora gde je ceo ambijent bio u potpunosti podređen Gračnerovim delima. Treći podjednako upečatljiv susret sa skulpturama Ivana Gračnera događao se, konačno, u kontinuitetu u napuštenom industrijskom ambijentu “I G M Trudbenik” u Višnjici.

Svedočio sam kako se rađaju, “ranjene” saniraju i rehabilituju. Samo od sebe se postavilo pitanje šta su Gračnerove skulpture dobijale ili gubile u različitom okruženju u kom sam ih viđao?“  

O autoru

Ivan Gračner je rođen 1975. godine u Kruševcu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstvo. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska, Holandija, Belgija). Njegovi radovi su deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija širom sveta. Dobitnik je brojnih nagrada, realizovao je veliki broj skulptura u prostoru. Član je ULUS-a ULUPUDUS-a.

Izložba Poprečni presek / Intersection vajara Ivana Gračnera biće otvorena 4.oktobra u 19 časova u Galeriji Kuće Legata (Kneza Mihaila 46). Izložbu možete posetiti sve do 18. oktobra 2022. godine.

Foto. PREVENTER

Učitati još
Zatvori