Izložba IT’S TIME TO SET THEM FREE Ivane Mrčele otvorena je u Galeriji Doma Omladine Beograda
Izložba IT’S TIME TO SET THEM FREE Ivane Mrčele otvorena je u Galeriji Doma Omladine Beograda

Izložba IT’S TIME TO SET THEM FREE Ivane Mrčele otvorena je u Galeriji Doma Omladine Beograda

U Galeriji Doma Omladine u Beogradu otvorena je izložba Ivane Mrčele pod nazivom IT’S TIME TO SET THEM FREE. Izložba je otvorena javnosti 22. septembra, i moguće ju je posetiti do 2. oktobra ove godine.

O izložbi IT’S TIME TO SET THEM FREE

Prvobitna asocijacija na zečeve vuče svoje korene iz prethrišćanske tradicije, a vezana je uz obilje i plodnost. Međutim, njihova egzistencija je u stvarnom svetu izvan prirodnog okruženja često ugrožena i svedena na testne subjekte u svrhu istraživanja proizvoda biohemijske i kozmetičke industrije. Svake godine se na hiljadama malih sisavaca sprovode eksperimenti, a zečevi su među životinjama koje se najviše koriste u tu svrhu iz praktičnih razloga: mali su i pitomi, lako je njima rukovati, relativno su jeftini za održavanje pa se i brzo razmnožavaju stvarajući tako nove ispitanike. Nastojeći da izazove i podstakne željeni događaj, Ivana Mrčela stvara zečeve na mediapanu koje oslobađa kaveza. Oni prividno poskakuju po izložbenom prostoru, u iščekivanju otvorenih vrata koja im pružaju slobodu od kontinuiranih patnji skučenih laboratorijskih kaveza.

Zec u skoku ujedno je glavni logo programa i standarda Leaping Bunny certifikata kojim firme potvrđuju da njihove laboratorije ili dobavljači sastojaka ne koriste nova ispitivanja na životinjama u bilo kojoj fazi proizvoda. Upravo korišćenje takvih proizvoda jedan je od načina na koji svaki pojedinac može doprineti smanjenju istraživanja na životinjama, zbog čega je uz zečeve postavljen i autoportret umetnice koja tim činom poziva i druge na angažman.

Iako realističnog prikaza, zečevi Ivane Mrčele neprirodne su intenzivne ružičaste boje koja implicira na zaigranost, radost, vitalnost, ali i fertilnost. Fluorescentno roza boja živahnih životinjica ujedno asocira na rezultate genetske modifikacije kojom su naučnici 2013. godine u Istanbulu uzgojili kuniće koji svetle u mraku. Naše postupanje s manjim nemoćnim bićima na način koji im oduzima slobodu i stvara sustavnu dugotrajnu patnju znak je ljudske okrutnosti i bešćutnosti, a rečima Arthura Schopenhauera univerzalno saosećanje jedina je garancija morala.

O umetnici

Ivana Mrčela rođena je 1984. u Čakovcu. Nakon diplome na studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu, koju završava u septembru 2012. godine u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Iza nje je 19 samostalnih i 81 zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu.

Dobitnica je nekoliko internacionalnih nagrada na području grafike, nagrade „Ismet Mujezinović“ za najboljeg umetnika 2011. godine, bila je među finalistima “Erste fragmenti“ 2012. godine. Na 7. Zagorskom likovnom salonu 2015. godine, dobitnica je jedne od tri jednoko vredne nagrade. 2017. godine dobila je nagradu za najboljeg mladog umetnika do 35 godina na 52. zagrebačkom salonu primenjenih umetnosti. 2018. godine Prvom otkupnom nagradom Zavičajnog muzeja Rovinja njen rad postaje deo najveće zbirke savremene umetnosti u Istri. Živi u Zagrebu gde radi kao docent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Tekst. Sara Mikelić
Foto. Ivana Mrčela

 

Učitati još
Zatvori