Izložba britanskog uličnog umetnika Banksyja u Poreču 
Izložba britanskog uličnog umetnika Banksyja u Poreču 

Izložba britanskog uličnog
umetnika Banksyja u Poreču 

Definitivno jedan od najpoznatijih svetskih street art umetnika i aktivista svoje radove ostavlja na pomno biranim lokacijama, a retko koji ćete njegovom voljom videti u kakvoj svetskoj galeriji. Ipak svetski kolekcionari doslovno se „otimaju“ za bilo kakvim njegovim autorskim delom pa se tako otuđuju zidovi na kojima se nalaze njegovi stencil radovi, al i pomahnitalo skupljaju sva moguća i nemoguća njegova dela. Neka od njih tako će do 6.novembra  biti izložena u improviziranoj galeriji u Poreču (prostor bivše samoposluge Peškera).

Banksy u Poreču

Devet originalnih grafika u vlasništvu su slovenskog kolekcionara Davida Razjanceva, a osim njih u galeriji su izloženi i brojni drugi radovi ovog umetnika. Izložba se može pogledati svakim radnim danom od 10 do 22 sata. Banksy je poznat po svom specifičnom izražaju, anonimnosti koja mu još više daje na popularnosti te veštini da svoj identitet i akcije još uvek dobro skriva.

U trideset godina delovanja, Banksy se ne bavi samo aktivizmom i crtanjem graffita već i snimanjem filmova, slikarstvom, fotografijom. Definitivno je jedno od najkontroverznijih imena današnjice čiji se radovi prodaju u vrtoglavim milionskim iznosima. Smatra se da ni jedna kolekcija moderne umetnosti koja ne sadrži barem jedan Banksyjev rad nije potpuna. Više o njegovim radovima i fenomenu oko ovog umetnika pročitajte ovdje.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori