I Don’t Eat Flowers: Najavljujemo stručno vođenja kroz izložbu u galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA
I Don’t Eat Flowers: Najavljujemo stručno vođenja kroz izložbu u galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA

I Don’t Eat Flowers: Najavljujemo stručno vođenja kroz izložbu u galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA

U  galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA, kroz aktuelnu izložbu I Don’t Eat Flowers, španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara (Daniel García Andújar) i estonske umetnice Marge Monko, ove subote, 16. jula od 18:00 vodi kustoskinja galerije, Neva Lukić.

Izložba se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena.

I Don’t Eat Flowers je naslovljena po istoimenom umetničkom delu Marge Monko (2009/2011). Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na recidiv, odnosno ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

Izložba se dotiče tema prošlosti, sadasnjosti i budućnosti radničkih prava.

U opusu oboje umetnika upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka – prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora – ukazuje na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju. Dok opus Marge Monko istražuje istoriju rada i radničkih prava, opus Danijela Garsije predstavlja neizvesnu budućnost umetnika kao radnika, putem postavljanja pitanja “Šta će se desiti kada roboti budu preuzeli i mesto umetnika?”

Danielovi radovi su, inače, nastali tako što je umetnik programirao razne robote da crtaju po odredjenim algoritmima – samim time postavljajući pitanje umentika kao radnika u vremenu gde tehnilogija okupira maksimalno naše živote.

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji.

Kustoskinja izložbe je Merilin Talumaa.

Izložba ‘’I Don’t Eat Flowers’’ traje do 11.septembra 2022. godine, i pored najavljenih stručnih vođenja, galerija će organizovati još nekoliko programa.

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.

Radno vreme galerije je od četvrtka do nedelje od 12 do 20 časova.

Foto: Nemanja Knežević

Učitati još
Zatvori