Hattie Stewart u Pekingu: Novi crteži, fontane – i jedno ogledalo
Hattie Stewart u Pekingu: Novi crteži, fontane – i jedno ogledalo

Hattie Stewart u Pekingu: Novi crteži,
fontane – i jedno ogledalo

Engleska kartikaturistkinja Hattie Stewart poslednje decenije postala je renomirano ime zahvaljujući svojim zapaženim ilustracijama i provokativnim crtežima srcolikih motiva. Ono što je Takashi Murakami za savremenu umetnost, to je Stewart za primenjenu ilustraciju – i ne kažemo to samo zbog sličnog cveća. Predlozima naslovnica poznatih magazina, kao što su Vogue, i-D i Playboy privukla je pažnju šire javnosti, a onda je nastavila kreiranjem čitavog univerzuma likova. Sada je konačno priređena i njena prva samostalna izložba, otvorena ovog meseca u Pekingu i naslovljena I Forgot What I Was Doing.

Kakva skultupra, takvo ime

Na izložbi u pekinškoj galeriji, Hattie Stewart izložila je brojne ilustracije, ali i skulpture inspirisane nacrtanim motivima. Tako su u trećoj dimenziji oživljen plavi zec, ali i cvetovi koje prethodno koristila u svojim radovima. Jedan od cvetova sa roze laticama postao je predmet primenjene umetnosti – fontana pod nazivom Just Minding My Business. Ovaj, kao i neki od drugih izloženih skulptura, kreirani su uz pomoć 3D štampača.

Thought I Was in Control

Ipak, razlog zbog kojeg nam je čitav projekat zapao za oko jeste jedinstven predmet koji se našao među eksponatima. Reč je o skulpturi-ogledalu naslovljenom Thought I Was in Control. Okvir ovog rada predstavljaju „istopljena“ srca koja su nesumnjivo zaštitni znak Hattie Stewart. S obzirom na to da se radi o one of a kind komadu, jasno vam je da ga ostavljamo na našoj listi želja dok, nadamo se, ne postane predmet koji možemo uneti u svoj dom.

Foto: Hattie Stewart

Učitati još
Zatvori