Šta znači biti diva? Izložba u Muzeju Viktorije i Alberta nas je navela da se zapitamo
Šta znači biti diva? Izložba u Muzeju Viktorije i Alberta nas je navela da se zapitamo

Šta znači biti diva? Izložba u Muzeju Viktorije i Alberta nas je navela da se zapitamo

Kada kažemo diva, svakome od nas će u mislima osvanuti različite žene – iz različitih epoha i različitih profesija, od manekenki preko pop zvezda do glumica. I svakoj od njih bi ovaj epitet neosporno mogao da se pripiše, koliko god se one među sobom razlikovale. Upravo ovo je tema izložbe koji priređuje Muzej Viktorije i Alberta u Londonu, a koja na jednom mestu „okuplja“ sve one žene koje su se smatrale divama poslednjih vekova.

Tako su se u prostorijama ovog veličanstvenog britanskog muzeja na jednom mestu našle Kleopatra i Tina Turner, Maria Callas i LizzoMarylin Monroe i Rihanna, između ostalih. Izložba predstavlja sve ono što jedna diva predstavlja, a što se menjalo kroz istoriju i kulture. Pažljivim odabirom eksponata, autori izložbe takođe su prikazali i kako se ovaj termin koristio za žene koje su svojim delima i imidžom bile posvećene različitim profesijama i idejama, pa ipak, svaka od njih zaslužno nosi ovu titulu.

Odelo ne čini čoveka, ali kostim čini divu

Time Victoria and Albert Museum, umesto jedne opšteprihvaćene „definicije“ koncepta diva, prikazuje različita dostignuća popularnih žena u umetnosti i pop kulturi, ukazujući time da diva nije homogen, univerzalan pojam. Tako je jedan deo izložbe domišljato posvećen – modi i kostimima. Nesumnjivo je da su sve odabrane ženske figure tokom svog života i karijere privlačile pažnju svojim odabirom upečatljivih i često ekscentričnih odevnih kombinacija i kreacija. U okviru postavke se čak nalazi i perjani kostim Eltona Johna, u kojem je legendarni britanski muzičar proslavio svoj 50. rođendan. Because that’s how divas do.

Među eksponatima se nalaze čak i neki novijeg datuma, koji su uprkos tome već dospeli u anale (modne) istorije – poput crnog Balenciagakaputa koji je Riri nosila na Met gali 2021. godine.

Foto: Instagram (@vamuseum)

Učitati još
Zatvori