Sreli su se David Hockney i Harry Styles – znamo i kojim povodom
Sreli su se David Hockney i Harry Styles – znamo i kojim povodom

Sreli su se David Hockney i Harry Styles
– znamo i kojim povodom

Da se dvoje umetnika iz različitih oblasti sretnu, nije retkost. Međutim, da se sretnu upravo slikar David Hockney i muzičar Harry Styles nije nešto što smo očekivali. Ipak, desilo se – i to jedinstvenim povodom. Pevač i tekstopisac sedeo je pred engleskom likovnim umetnikom u prugastom džemperu, farmericama i sa prepoznatljivom bisernom ogrlicom kako bi ovaj naslikao njegov portret u svom unikatnom izražajnom stilu.

Jean-Pierre Gonçalves de Lima / National Portrait Gallery

Delo je nastalo nešto ranije ove godine, u francuskom domu engleskog slikara, gde ga je Harry Styles posetio – i gde su se prvi put upoznali. Portet je nastao u okviru projekta i nadolazeće izložbe Nacionalne galerije portreta u Londonu (eng. National Portrait Gallery). Ova jedinstvena institucija dom je velikog broja portreta, nastalih u različitim epohama istorije umetnosti, četkicama raznovrsnih stvaraoca. Ovog puta, posvetiće postavku radovima Hockneya, jednog od najreprezentativnijih i najpoznatijih likovnih umetnika savremenih tokova engleske umetnosti. Izložba naslovljena David Hockney: Drawing from Life predstaviće 30 novih portreta, među kojima će se naći ovaj Harryja Stylsa, ali i lokalnih stanovnika Normandije, gde se nalazi slikarov atelje.

Pre tri godine, istoimena postavka već se našla u prostorijama Galerije, ali je tada prevremeno prekinuta – nakon izbijanja korona virusa i proglašenja pandemije. Ovogodišnja izložba obuhvatiće i tada prikazane radove, ali i one koje je Hockney naslikao u međuvremenu.

Instalacija David Hockney: Drawing from Life biće  otvorena 2. novembra 2023, a trajaće sve do 21. januara 2024.

Foto: National Portrait Gallery

Učitati još
Zatvori