Dve velike izložbe u Budimpešti koje treba da posetite ovog januara
Dve velike izložbe u Budimpešti koje treba da posetite ovog januara

Dve velike izložbe u Budimpešti koje
treba da posetite ovog januara

Kada se upustimo u art đir, granice ne postoje. Ovog januara, krećemo ka severu, a destinacija je – Budimpešta. Iako povoda za posetu mađarskoj prestonici retko nedostaje, ovog puta to su dve izložbe posvećene dvoje vizuelnih stvaraoca koji su, svako svojim izražajnim aparatom, podstakli nove struje u slikarstvu, odnosno fotografiji.

Renoir – The Painter and His Models, Muzej lepe umetnosti

Savremenik Moneta, mentor Picassa, Renoir predstavlja jednog od najuticajnijih slikara 20. veka – trag njegove četkice nazire se u mnogim umetničkim delima koja će nastati nakon njegovih. Tematskom izložbom Renoir – The Painter and His Models, Muzej lepe umetnosti u Budimpešti predstavio je dela koja oslikavaju Renoirov jedinstven pristup portretima. Njegovo divljenje ženskom telu i estetičnosti ženske prirode odražava se kroz kolorite i nežne linije kojima ih predstavlja. Reclining Nude (Gabrielle), jedna od najvrednijih umetnina u muzejskoj kolekciji, a ovom priliikom izložena je uz radove koji su dospeli u Budimpeštu iz pariskih muzeja Orsay i Orangerie.

Izložba je, zbog velikog interesovanja publike, produžena do 21. januara 2024. godine. Muzej lepe umetnosti (mađ. Szépművészeti Múzeum) nalazi se na adresi Dózsa György 41.

Ruth Orkin, The Illusion of Time, Kuća fotografije

Godar je jednom prilikom proklamovao da je „fotografija istina, a film je istina 24 puta u sekundi“, ukazujući na broj statičnih kadrova koji slede u jednoj filmskoj instanci. Između te dve istine nalaze se fotografije Ruth Orkin, nesuđene rediteljke koja je svoj filmični senzibilitet utkala u okvire fotografske paradigme. Način na koji je to izvela, istovremeno zamrzavajući i oživljavajući poletnost i dinamičnost trenutka, čine njen opus jednim od referentnih u istoriji dokumentarne fotografije. Radovi izloženi u Budimpešti, u okviru izložbe The Illusion of Time, svedoče o nematljivom, ali odvažnom talasu kojim je, zajedno sa koleginicama poput Diane Arbus i Dorothee Lange, podstakla razvoj američke fotografske scene druge polovine 20. veka.

Izložba je otvorena do 14. januara 2024. godine. Kuća fotografije (mađ. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház) nalazi se na adresi Nagymező 20.

Foto: Instagram (@szepmuveszet)

Učitati još
Zatvori