U Parizu otvorena izložba „Basquiat x Warhol. Painting Four Hands“
U Parizu otvorena izložba „Basquiat x Warhol. Painting Four Hands“

U Parizu otvorena izložba „Basquiat x
Warhol. Painting Four Hands“

Njujork u drugoj polovini 20. veka bio je jedna od najznačajnijih umetničkih pozornica sveta (a delimično je tako i danas). Struje koje su odatle kretale nepovratno su promenile način na koji stvaramo i poimamo različite umetničke forme danas. Dvojica istaknutih predstavnika takvog revolucionarnog, radikalnog talasa bili su Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat. Osim što su svojim samostalnim radom postavljali nove paradigme slikarstva i performansa, njihov zajednički rad, iako mnogima manje poznat, bio je podjednako plodonosan. Novootvorena postavka fondacije Louis Vuitton, naslovljena Basquiat x Warhol. Painting Four Hands kreirana je upravo sa idejom da prikaže obiman opus koji su dvojica umetnika stvarala „u četvoro ruku“.

Na otvaranju izložbe nastupao je američki reper Jay Z, koji je kroz svoje pesme često iskazivao poštovanje slikaru, a poseduje i umetninu sa njegovim potpisom, jedno od najuspešnijih njegovih dela – Mecca.

Na izložbi koja će u prostorijama fondacije Louis Vuitton biti otvorena do avgusta ove godine, izložen je oko 160 radova koja su nastala zajedničkom saradnjom. Među njima se nalazi i osam slika sa potpisom obojice umetnika. Basquiat x Warhol. Paiting in four hands tako je najznačajnija izložba ovog tipa, priređena kako bi obeležila plodotvoran period stvaralaštva ove dvojice autora. Ostali eksponati nude dragocen uvid u odnos Warhola i Basquiata, iz kojeg je proistekao jedinstven zajednički jezik, amalgam njihovog vizuelnog izražaja.

Pored brojnih zajedničkih radova Warhola i Basquiata, na izložbi su postavljeni i radovi drugih istaknutih umetnika koji su definisali umetničku scenu Njujorka tokom 1980-ih. Među njima se nalaze radovi Keith Haringa, Jenny Holzer i mnogih drugih.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori