Barselona u doba brutalizma: La Fábrica je zdanje koje treba da posetite – evo i zašto
Barselona u doba brutalizma: La Fábrica je zdanje koje treba da posetite – evo i zašto

Barselona u doba brutalizma: La Fábrica je zdanje koje treba da posetite – evo i zašto

Ako je Gaudi oblikovao arhitekturu Barselone u 19. veku, onda je Ricardo Bofill zadužen za panoramu koju je zadobila tokom 20. veka. Čuveni arhitekta realizovao je nekoliko grandioznih projekata koji danas definišu arhitektonsko nasleđe katalonske prestonice. Camp Nou njegovo je čedo. Kompleks Walden 7 takođe. La Muralla Roja šareni se na obalama Mediterana. Ipak, ako postoji jedno zdanje koje je postalo sinonimno sa njegovim imenom, onda je to čuvena La Fábrica – radionica u kojoj je Ricardo Bofill domislio svoje arhitektonske magije.

U maniru modernista i brutalista, Bofill je projektovao svoj studio, u kojem je razvijao svoj jedinstveni dizajnerski vokabular. La Fábrica spaja najživopisnije detalje iz tog rečnika, i svojevrsan je manifest njegove jedinstvene ideologije. Od 1973. godine, Bofill je radio na brutalističkom projektu koji bi se uklopio u barselonske obale.

Tako je šarenolikom koloritu Gaudija suprostavio masivne betonske fasade i pastelno zdanje koje stilom odstupa od uobičajnih formi i silueta koje asociramo sa (Gaudijevom) Barselonom. Bofill je imao drugačiju viziju. Oblikovao je svoj atelje kao prostorni studio, megalomanski visokih zidova i prostora. Bezbojnosti zidova suprostavljeni su samo beli komadi nameštaja i zelenilo vegetacije koja ukrašava prostor.

Ostali detalji u skladu su sa ovom platom, a kombinacija materijala od kojih su napravljen nameštaj i dekorativni elementi takođe su antagonisti betonskom minimalizmu. Dinamičnost prostora počiva upravo na sučeljavanju ovih materijala – obli komadi nameštaja i lepršava tkanina na prozorima suprostavljaju se strogoći i robusnosti zidova.

La Fábrica danas služi kao studio za članove RBTA tima, a određenim delovima godine otvorena je za posetioce.

Učitati još
Zatvori