Da li konačno znamo ko je Banksy?
Da li konačno znamo ko je Banksy?

Da li konačno znamo ko je Banksy?

Jednog od najvećih umetnika današnjice prati i najveći paradoks: svi znaju ko je Banksy – i niko ne zna ko je zapravo Banksy. Otkada je počeo da stvara, britanski umetnik istakao se svojim kontroverznim radom, ali je pažnju dodatno izazivala činjenica da ovaj street artist ne otkriva svoj identitet. Mnogi su zato iznosili brojne pretpostavke o njegovom poreklu i imenu, dok među brojnim pratiocima njegovog rada i dalje postoji uvreženo mišljenje da je reč o umetničkoj zajednici, pre nego jednom stvaraocu. Ako je pravi identitet autora nekih od najčuvenijih grafika uopšte važan, onda je nedavno objavljena potencijalno vredna informacija – njegovo prvo ime.

Britanska kuća BBC pokrenula je podkast The Banksy Story, koji nudi upravo ono što naslov sugeriše – priču o čuvenom street artistu. U okviru ovog serijala, emitovan je i davno zaboravljeni intervju sa umetnikom, snimljen još 2003. godine. Biće da Banksy tada još uvek nije odlučio hoće li javnosti otkriti svoj identitet, pa je „naivno“ – rekli bismo tako iz sadašnje perspektive – odgovorio voditelju na pitanje kako da ga oslovi. „Robert Banks, je l’ tako?“, pitao je novinar Nigel Wrench. „It’s Robbie„, bilo je sve što je Banksy rekao na to.

Varijacije ovog imena već su cirkulisale među fanaticima, koji nastoje da otkriju ko stoji iza prepoznatljivih radova na fasadama svetskih gradova. Osim što su neki već naslutili ime, smatra se sada već opšteprihvaćenom činjenicom – mada ne i potvrđenom – da Banksy dolazi iz engleskog grada Bristola, gde su se 1990-ih pojavili neki od njegovih prvih radova. Nakon toga, grafiti u poznatom maniru osvanuli su na fasadama Londona, pa se pretpostavlja da je umentik naredne godine života proveo upravo u engleskoj prestonici.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori