Art đir: Posle praznika – pravo u muzej
Art đir: Posle praznika – pravo u muzej

Art đir: Posle praznika
– pravo u muzej

Nakon što su nam prvomajski i uskršnji praznici omogućili nekoliko dana odmora i bega iz grada, po povratku se vraćamo redovnim aktivnostima. Jedna od njih je, naravno, obilazak muzeja i galerija. Kako biste spremni dočekali prve radne dane, izdvojili smo izložbe koje možete posetiti čim praznici prođu.

Preventivni mir / Mikelanđelo Pistoleto / Muzej primenjene umetnosti

U petak, 10. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena izložba Preventivni mir Mikelanđela Pistoleta. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog najistaknutijeg italijanskog umetnika.

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledalaVeneru od krpaMinus objekte, Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru.

Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove. U njima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti. Oni se, takođe, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja. Naravno, uz pomoć veštačke inteligencije.

O autoru

Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Michelangelo Pistoletto (rođen u Bieli 1933. godine). On stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka i traje do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja. Sa druge strane, on umetnost koristi kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.

uskršnji praznici
Michelangelo Pistoletto, Venera sa krpama - Venere degli stracci 1967 - 2013

Žene u rokenrolu / Danica Trajković i Anamarija Vartabedijan / UK Parobrod

Autentične koncertne fotografije odabranih ženskih rokenrol izvođača, fotografkinja Anamarije Vartabedijan i Danice Trajković, i kustoskinje Jelena Balević, biće predstavljene javnosti u Ustanovi kulture Parobrod.

Beležeći nastupe nekih od najvećih ženskih muzičkih imena domaće i svetske scene, u svojoj koncertnoj fotografiji autorke otkrivaju svetove koji se ne daju opaziti na prvi pogled… Njihovi radovi prikazuju različite instalacije. Rendgenske snimke emocije, gesta i karaktera predstavljenih ličnosti, često naglašene dramatičnosti. One briljantno otkrivaju karakter portretisanih istovremeno vizuelno dočaravši muziku koja, inkorporirana u sam narativ ovako nastalih zvučnih slika, postaje njihov trajan zvučni zapis.

U okviru postavke kojom se poseban akcenat stavlja na ženske izvođače kao retke ali izuzetno važne aktere rokenrol svetske i domaće muzičke scene, publika će imati priliku da vidi tridesetak fotografija koje predstavljaju izbor kadrova sa koncerata bendova Lacuna Coil, Pixies, Paraf, Thunder Mother, Maika, ali i E-play, Negative, Artan Lili i mnogih drugih.

Izložba je otvorena do 16. maja.

Tarja Turunen, foto: Danica Trajković

Geometrija praznine / Ana Knežević / Salon Muzeja savremene umetnosti

U petak, 26. aprila u 19 časova biće otvorena izložba Geometrija praznine / Geometry of Void umetnice Ane Knežević. Ova samostalna izložba naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog.

Geometrija praznine referiše na međuprostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata. Zatim, delanja tela i čula pri uranjanju u konstruisan svet virtualne realnosti. Izložba pravi zanimljivo usložnjavanje u odnosu na ranije radove Kneževićeve. Sada se vizuelna istraživanja svetlosno – zvučnih prostornih instalacija kombinuju sa VR instalacijama, te se događaj na nivou poimanja energije kroz realan i relativan prostor, temporalizaciju forme, postavlja kao predmet izložbe, ali i autorkina ideja suštine umetnosti.

Izložba Geometrija praznine / Geometry of Void podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru. Knežević predstavlja VR instalaciju Orbital Resonance (2024) zajedno sa Magnetic Flower (2023) i Sonic Geometry (2021) koje su prvi put u fizičkom prostoru bile prikazane 2023. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi Circle of Resonance u Culture Hub-u.  Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonic Geometry.

O autorki

Ana Knežević (Beograd, 1976) interdisciplinarna je umetnica. Kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. istražuje nove oblasti koje je uvela VR tehnologija. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018. godine kao i nagrade Pollock-Krasner 2017. godine, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku 2012. godine i Beogradske nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009. godine. Osim u Srbiji, samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu, Parizu itd.  Od 2013. godine živi i radi u Njujorku.

Izložba traje do 17. juna 2024. godine.

Geometrija praznine / foto: Ana Knežević, lična arhiva

Foto: Instagram: @lucygrassso, @zosix_s; Alessandro Lacirasella (Fondacija Pistoleto), Danica Trajković, Ana Knežević (lična arhiva)

Učitati još
Zatvori