Art đir: Izložbe koje preispituju odnos prošlosti, sadašnjosti i budućnosti
Art đir: Izložbe koje preispituju odnos prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Art đir: Izložbe koje preispituju odnos
prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Početak novog godišnjeg doba čini se primerenim povodom da istražimo granice prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te načine na koje ove tri međusobno utiču jedna na drugu. I dok postoji više načina na koje to možemo učiniti, naš odabrani je (skoro uvek) kroz umetnost. Ovo su izložbe u Beogradu koje u tome mogu pomoći ove jeseni.

Izložba (Sa)vremenost kamena, autorke dr Rajke Bošković

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića otvorena je izložba autorke dr Rajke Bošković pod nazivom (Sa)vremenost kamena. Izložbu čini pedeset umetničkih dela – skulptura, video-radova i instalacija – koja obuhvataju poslednjih nekoliko decenija njegno rada. Svojim radovima, autorka istražuje specifičan odnos kamena i stvarnosti; kamena, kao ideje čvrstine, kompaktnosti, postojanosti i mira; savremenog doba, kao doba elektronike, digitalizacije, buke, efikasnosti, brzine, rasparčanosti, promenljivosti. Autorka sučeljava kontrasne prirode ove dva fenomena, istražujući kroz umetnički izraz njihovu povezanost, te upečatljivoj prisutnosti kamena kao materijala u umetničkoj praksi – kako u domenu skulpture, tako i u oblasti arhitekture, slikarstva i proširenih medija.

Tokom izložbe biće organizovan naučni skup pod nazivom Savremenost kamena, na kome će učesnici, pored umetnika i istoričara i teoretičara umetnosti, biti i pejzažne arhitekte, urbanisti, konzervatori, etnolozi i geolozi. Oni će sa različitih stanovišta sagledati značaj kamena kao materijala danas u 21. veku.

Izložba će biti otvorena do 13. novembra 2023. godine.

Izložba Da li si ti ljudsko biće? umetnika Antanasija Punoševca

Na drugom spratu tržnog centra Galerija u izložbenom prostoru KvArt BW izložena je serija radova monumentalnih formata koja u fokus smešta ljudsko telo. Autor Antanasije Punoševac na radovima najnovije produkcije uvodi kolorizam, fluo boje i mekotu koja se pretače na samu pozadinu, ostavljajući crtež ovog puta na nivou vešto izvučenih kontura. Na taj način, on ispituje pomeranje granice humano-dehumanizovano, postavljajući pitanje –  šta je to što čini čoveka, čovekom?

Radovi su inspirisani dehumanizacijom, distopijskom književnošću i filmom, ali i empatijom čije nas prisustvo – ili odsustvo – čini ljudima ili pak, sintetičkim robotizovanim mehanizmima.

Izložba će biti otvorena do 25. septembra 2023. godine.

U vrlom novom svetu, Antanasije Punoševac

Izložba Antifašistički školski priručnik, Maurisija Amstera i Valtera Rojtera

U izložbenom prostoru Instituta Servantes postavljena je izložba pod nazivom Antifašistički školski priručnik. Ovaj rad danas se s razlogom smatra jednim od najznačajnijih dela španske umetnosti, a njegova vrednost neprocenjiva je kako zbog umetničkog doprinosa dvojice autora, grafičara Maurisija Amstera i fotografa Valtera Rojtera, tako i zbog toga što predstavlja izvanredan primer nastojanja Druge republike da opismeni što veći broj republikanskih vojnika koji su učestvovali u Španskom građanskom ratu (1936-1939).

Dva izdanja ovog priručnika štampana su u impresivnih 125.000 primeraka, a sadržali su osnove pravopisa, gramatike i aritmetike, uz prateće vežbe. Sve to, uz mnoštvo pratećih materijala, predstavljeno je na izložbi u galeriji Instituta Servantes.

Izložba će biti otvorena do 24. oktobra, a publiku očekuje i bogat prateći sadržaj koji uključuje stručna vođenja, filmske cikluse i razgovore. Detaljan program može se pogledati na zvaničnom sajtu Instituta Servantes.

Foto: Tanja Drobnjak, Bojana Janjić, KvArt BW

Učitati još
Zatvori