Art đir: Tri aktuelne izložbe u Beogradu – digitalne i klasične postavke i zašto ih treba videti?
Art đir: Tri aktuelne izložbe u Beogradu – digitalne i klasične postavke i zašto ih treba videti?

Art đir: Tri aktuelne izložbe u Beogradu – digitalne i klasične postavke i zašto ih treba videti?

Januar je pravo vreme za novi art đir po Beogradu. Boje, oblici, pa i same ideje umetnika pružaju nam kreativni nalet, potreban u hladnim danima. Zbog toga, izdvajamo tri izložbe koje će trajati u narednom periodu, a koje ne bi trebalo da propustite. Od spoja digitalnih i klasičnih postavki koje analiziraju (ženski) odnos prema sebi i drugima, do izvornih kolaža i memoara, obezbedili smo (vam) umetnički inspo za naredni period.

Izložba Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo, Galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je prva izložba u ovoj godini. Reč je o intimnoj postavki Mie David pod nazivom Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. Ova izložba postavlja pitanja odnosa prema sebi i drugima. Centralna tema izložbe jeste ženska seksualnost i to kako se ista menja tokom godina i u zrelijem dobu. Telo i promene na njemu (i u njemu) propratni su element ove postavke. Kombinovanjem digitalnog i klasičnog, ova izložba ima potencijal da dodirne sve uzraste.

Galerija Novembar
Galerija novembar

Izložba Nasta Rojc: Ja borac – kolaži, Centar za kulturnu dekontaminaciju

U Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je izložba Ja borac – kolaži hrvatske multimedijalne umetnice Ane Mušćet. Izložba je nastala prema istoimenom grafičkom romanu autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet. Zasnovana na zapisima i pismima slikarke Naste Rojc, izložba je nastala u saradnji sa Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu. Delovi neobjavljene autobiografije Svjetlo, sjena i mrak Naste Rojc poslužili su kao inspiracija. Takođe, tu su i Nastina pisma roditeljima sa putovanja po Škotskoj i Engleskoj i autobiografski zapisi nakon Drugog svetskog rata koji su pomogli Ani Mušćet u kreiranju izložbe. Kroz zalaganje za ženska i manjinska prava i borbu za pravo na obrazovanje i samostalnost, Nastja Rojc pokazala je odakle je nastala inspiracija i za ime – Ja borac.

Izložbu možete pogledati do 23. februara.

Centar za kulturnu dekontaminaciju / INSTAGRAM

Izložba Arhitekta kao crtač i slikar, Galerija nauke i tehnike SANU

Izložba Arhitekta kao crtač i slikar rezultat je višedecenijskog projekta Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini. Prikupljanjem crteža, skica, pisma i fotografija poznatih srpskih i svetskih arhitekta i likovnih umetnika nastala je i ideja za ovu postavku. Naime, dok je danas norma arhitekta da digitalno kreiraju skice i dopuštaju kompjuterima da vizualizuju njihove ideje, ranije je pokret ruke i olovke bila uvek i jedina početna tačka. U znak sećanja na to izgubljeno vreme, Slobodan i Sofia su osmislili ovu postavku uz veliki kolekcionarski doprinos.

Pored dela iz Maldinijevih ličnih, predstavljene su i kolekcije Muzeja nauke i tehnike i Muzeja grada Beograda. Na izložbi su sarađivale i Fondacija Milana Zlokovića i reprezenti privatnih kolekcija Miloša Vujasinovića, Ninka Radosavljevića i Đure Popovića.

Izložba je realizovana uz podršku Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i traje do 14. februara 2024. godine.

Galerija SANU / Instagram
Učitati još
Zatvori