Art đir: Novi glasovi savremenog slikarstva Srbije i Slovenije na jednom mestu
Art đir: Novi glasovi savremenog slikarstva Srbije i Slovenije na jednom mestu

Art đir: Novi glasovi savremenog slikarstva
Srbije i Slovenije na jednom mestu

Ovonedeljni art đir posvećujemo obilaženju Galerije ŠTAB, s obzirom na to će u ovom prostoru biti izloženi radovi dva umetnika – jednog srpskog i jednog slovenačkog. Na taj način, publika će biti u prilici da se upozna slikarstvo koje nastaje na bliskim prostorima, a koje ipak nudi raznolike predstave oblikovane specifičnostima autora. Nikola Žigon već je poznato ime beogradskoj publici, dok će ovog puta biti u prilici da upozna autora novije generacije, Nikolu Milekića.

Iza zelenog zida, izložba Nikole Milekića

Izložba Iza zelenog zida umetnika Nikole Milekića biće otvorena u ponedeljak, 20. novembra u KvART BW. Ovo je umetnikova peta samostalna izložba na kojoj će posetioci imati priliku da vide radove nastale u proteklih nekoliko godina. Milekić se poigrava motivima koji su između figuracije i apstrakcije, kreirajući tako specifičnu vizuelnost i estetiku. Umetnik smešta nejasne obrise figura u prostore ispunjene živim koloritom i svetlo-tamnim kontrastima. Kroz svoj rad Milekić teži da ostvari slikarsko istraživanje odnosa grupe i pojedinca, što je i inspiracija za naslov izložbe.

“Likovi na slikama skriveni su iza svojevrsnog zida, koji služi kao zaštita od spoljnog sveta, a prisutni ljudi zajedno su stvorili jedan spokojan i uravnotežen ambijent. Ako je u pitanju stvaranje i uspostavljanje spokojnog ambijenta, onda iz toga sledi da su se oni izdvojili od ostatka sveta ili društva koje nije spokojno. Slikarski projekat čini ispitivanje fenomena koji se odnose na fragmentisanog čoveka, određivanje njegovog položaja u takvom društvu,” objašnjava umetnik.

Izložba će biti otvorena  do 3. decembra.

Plavim, Nikola Milekić

Izložba Slike u e-molu, Nikole Žigona

Slovenački umetnik Nikola Žigon predstaviće u Galeriji ŠTAB izložbu Slike u e-molu, seriju radova velikih formata nastalih tokom 2023. godine. Slojevitost slika Nikole Žigona objedinjenih upečatljivim naslovom izložbe predstavljena je u svojevrsnom miksu gesta i boja u nekoliko planova prostora: formalno-slikarskog, psihološkog i fizičkog. Iako je na slikama boja dominantna, umetnik se u isto vreme ne odriče ni forme, ni figure, ni gesta, tražeći balans svega u otelotvorenju psihofizičkog prisustva slikara u sopstvenom delu.

Na slikama se na prvi pogled uočava Žigonov potez i fantastičan kolorit. Autor objašnjava da izložba nosi inaziv Slike u e-molu zato što su njegove omiljene kompozicije, Mendelsonov koncert za violinu i Šopenov klavirski koncert, u e-molu.

Prema njegovim rečima, ove kompozicije pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidi ljubav, da oseti koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatra da li se kreće, menja oblik, i da li može da se zgusne toliko da može da je dodirne.

Izložba Slike u e-molu biće otvorena do 3. decembra.

Praznik na jastuku

Foto: PR

Učitati još
Zatvori