Art đir: Početak leta u beogradskim galerijama
Art đir: Početak leta u beogradskim galerijama

Art đir: Početak leta u
beogradskim galerijama

Vrelo leto je počelo, a nema boljeg mesta za rashladiti se od – muzeja i galerija. Ovih meseci, beogradski umetnički prostori nude tematski raznovrsne izložbe i bogat program. Evo gde se krijemo od vrućine tokom letnjih meseci u Beogradu.

Izložba KIOSK / Jelena Bogdanić / Galerija Doma omladine Beograda

Jelena Bogdanić predstavlja ciklus radova pod nazivom Kiosk unutar Galerije Doma omladine Beograda preoblikujući ga u prodajno mesto, odnosno prodavnicu. Autorka na ovaj način tematizuje potrošačko društvo, dok kiosk postaje mesto refleksije o konzumerističkom svetu u kojem živimo.

Na policama „kioska“ možemo videti artikle koje umetnica najčešće kupuje, poput žvakaćih guma, filtera za cigarete, upaljača, novina i tramvajskih karata koji su napravljeni od jeftinih materijala kratkog veka trajanja. Glatke površine artikala i njihove žarke boje privlače , čija kupovina nije nužna, već je najčešće kompulzivna i samim tim nepotrebna. Umetnica od izabranih predmeta stvara umetnička dela na taj način preispitujući odnos savremenog čoveka prema kupovini. Reciklirana plastika i lako dostupni materijali poput glinamola i papira osnovni su materijal od kojih kreira svoje radove. Kulturu konzumerizma Jelena kritikuje odabirom motiva, dok izborom materijala radovima proširuje pridodato značenje. Na primer dnevne novine, simbol trenutnih događaja i informacija, dobivaju novu vrednost kroz upotrebu plastike u njihovoj izradi, čime se ironično i direktno ukazuje na kontrast između trajnosti materijala i prolaznosti vesti.

O autorki

Jelena Bogdanić (1998, Zagreb) diplomirala je 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsek u klasi Vlaste Žanić i komentorke Ines Krasić. Peti semestar studija provela je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Milete Prodanovića, u sklopu Erazmus+ programa. Kroz objekte i instalacije istražuje materijalnost, estetiku i poetičnost jednokratne plastike čije nepredvidljive preobražaje ostvaruje topljenjem. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Zagrebu, Labinu i Dablinu. Osim svog umetničkog angažmana, Jelena je stekla radno iskustvo i u području obrazovanja. Od 2022. do 2023. radila je u Osnovnoj školi Vrbani, gde je imala priliku da primeni svoje pedagoške veštine i sa učenicima podeli svoju strast prema umetnosti.
Izložba traje do 7. jula 2024.
leto

Izložba Pasaž u salonu, i druga mesta susreta umetnosti i života / Salon Oto Bihalji-Merin + Ulična galerija

Izložba Pasaž u salonu, i druga mesta susreta umetnosti i života, rezultat istraživačkog rada sa samoorganizovanim grupama marginalnih umetnika Pleme F20 i Bitlsti, predstaviće radove kolektiva koji zadržavaju uzbudljivi liminalni status konstantnog proizvođenja sadržaja negde između umetnosti i života.

Autorski tim izložbe čine Milica Ivić, Johanna Marcadé-Mot i Sofija Pašalić i kolektivi Pleme F20 i Bitlsti. 

Milica Ivić je povodom izložbe istakla:Pasaž u salonu i druga mesta susreta umetnosti i života obuhvata dve izložbe koje nastaju zajedno, ali se izlažu na različitim mestima. Naš cilj nije bila samo prezentacija radova kolektiva Biltsti i Pleme F20, što je već dovoljno važno zbog vidljivosti ovih marginalnih grupa umetnika. Zajedno smo pokušali da stvorimo atmosferu i okruženje koje je vezano za kolektivni način nastajanja njihovih radova, ali i način življenja, komunikacije i mogućnosti umetničke artikulacije. Sve svoje radove Bitlsti i Pleme F20 izvode u različitim medijima, uzbudljivo i posvećeno već dugi niz godina. U realizaciji Pasaža u salonu učestvovali su umetnici okupljeni oko AKC Matrijaršija, kao i Aleksandar Popović i Ana Dimitrijević”.

O autorima

Pleme F20 je samoorganizovani anonimni kolektiv ljudi sa psihijatrijskom dijagnozom šizofrenije F20. Bitlsti su tročlana samoincijativno organizovana grupa koja već 10 godina deluje u okviru AKC Matrijaršija iz Beograda, a čine je korisnici udruženja za podršku osobama sa smetnjama u razvoju Naša kuća. Oba kolektiva su do sada učestvovala na kolektivnim izložbama, performansima, predstavama i koncertima. Ovo im je prva zajednička izložba.

Pasaž u salonu implicira nemoguće, nevidljive kanale kojima se prostori života i umetnosti ukrštaju, a osim toga, ukazuje na istraživanje adekvatnih ili mogućih prostora za izlaganje marginalne umetnosti koja nastaje bez izlagačke svrhe.

Izložba traje do 9. jula 2024.

leto

Izložba Arhitektura i feminizam. Bez početka i kraja / Institut Servantes

Grupna izložba Arhitektura i feminizam. Bez početka i kraja nastala je kao projekat španske kustoskinje Semiramis Gonsales. Izložba kombinuje umetnost i arhitekturu kako bi istražila načine na koje shvatamo prostor, urbanizam i arhitekturu. Okupljajući projekte i radove izabranih umetnica u različitim formatima, postavka poziva na preispitivanje arhitekture i urbanog dizajna imajući više u vidu feminističko poimanje prostora, naglašavajući značaj jednakosti i diverziteta u kreiranju našeg okruženja.

Beogradska publika biće u prilici da pogleda nesvakidašnji grupni projekat Madrid, grad žena, zatim autorske radove umetnica kao što su Ana Galjardo, Kosta Badia, Hulija Galan, Ines Sanćes de Madarijaga, Mara Sanćes Ljorens i Lusijana Levinton, ali i umetničkih kolektiva Offmothers i Punt 6.

Uoči otvaranja izložbe, kolektiv Offmothers održaće predavanje Arhitektura i feminizam u 18 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes. U pitanju je umetnički kolektiv koji u svom kreativnom pristupu svesno usvaja feminističku perspektivu. U isto vreme, nudi kritički pogled na koncept majčinstva, koji je kroz istoriju smatran za jedinu prihvatljivu sudbinu svake žene.

Ovom prilikom, beogradskoj publici predstaviće se članice kolektiva Euhenija Tehon i Roksana Popelka, dok će se video porukom prisutnima obratiti i kustoskinja Semiramis Gonsales.

Izložba je otvorena do 8. septembra 2024.

izložbe
izložbe

Foto: Promo, Pleme F20, Srđan Plavšić

Učitati još
Zatvori