Art đir: Izložbe u Nišu koje treba da posetite
Art đir: Izložbe u Nišu koje treba da posetite

Art đir: Izložbe u Nišu koje
treba da posetite

Navikli smo da obilazimo beogradske galerije i muzeje u potrazi za umetničkim dešavanjima koji bi nas inspirisali, informisali, transformisali. Ovog puta, ta nas je putanja odvela u Niš – gde smo izdvojili dve izložbe vredne pažnje. Ako planirate posetu trećem najvećem gradu u Srbiji – ili nas odatle čitate, onda vam savetujemo da iskoristite naredne dane za obilazak umetničkih prostora Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Milan Kujundžić: Objekti, instalacije i video / Salon 77

Izražavajući se u različitim medijima (instalacija, objekat, video, crtež i zvuk), Milan Kujundžić se bavi odnosom individualnog i kolektivog, odnosno propitivanjem pozicije pojedinca unutar užeg i šireg, globalnog sistema. Njega zanima pitanje podatnosti čoveka za habitovanje u složenoj drštvenoj strukturi, sa velikim brojem predefinisanih pravila življenja i delovanja.

Tražeći granične tačke kada iskaz zadobija ton protesta i poziva na otpor poretku, Kujundžić svojim recentnim radovima promišlja potrebu za liberalizacijom društvenih dogmi i preispitivanjem novonastalih imerativa. Borbi za spas humanosti umetnik prilaže raznovrsne ogoljene primedbe iz globalne zbilje. Sprovedena u duhu buntovne umetnosti prošlog veka, a uz anticipiranje aktuelnih fenomena stvarnosti, dela ove izložbe predstavljaju Kujundžićev doprinos javnoj svesti.

O autoru

Milan Kujundžić rođen je 1997. godine u Foči, Bosna i Hercegovina. Osnovne studije slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine. Dobitnik je nagrade za slikarstvo, na istoj akademiji i nagrađen je posebnim priznanjem na Međunarodnom studentskom bijenalu u Osijeku 2021. godine. Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Novi likovni mediji. Izlagalo je na više kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Samostalno je izlagao u Foči, Trebinju, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu i Užicu. Učestvovao je na brojnim kolonijama, festivalima i umetničkim radionicama u regionu i inostranstnu. Neke od važnijih su filmska radionica „ACTive“ u Skoplju i Ulcinju i filmska radionica „Fighting stigma through film“ u Londonu. Finalista je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za mlade vizuelne umetnike u Srbiji 2022. godine.

Izložba je otvorena do 1. maja 2024.

Grafika i crtež / Paviljon u Tvrđavi

Kontinuirana saradnja tri visokoškolske institucije i nastavnika na predmetu Grafika, i ove godine obeležava se tradicionalom studentskom izložbom Grafika i crtež. Ovogodišnja postavka ukazuje na osobene pristupe grafici i crtežu i na odnos studenata prema grafičkom mediju. Takođe, ona otkriva njihova promišljanja i različite načine realizacije grafičkog lista i crteža.

U vreme globalne povezanosti, transparentnosti i mogućnosti pristupa događaju u realnom vremenu, izložbe koje se mogu videti i osetiti u izložbenom prostoru, one koje na sistematičan način prezentuju aktivnosti studenata, dragocen su izvor informacija. Pred nama je izbor radova koji iznosi realno stanje aktuelne umetničke studentske produkcije. On ukazuje na entuzijazam mladih stvaralaca, na njihovu dinamičnost, bogatstvo ideja i na suštinsku uslovljenost grafike i crteža u prikazanim delima.

Izložba traje do 5. maja 2024.

Foto: Instagram (@galerijaslunis), gslunis.rs

Učitati još
Zatvori