Art đir: Izložbe u Beogradu koje nestrpljivo iščekujemo
Art đir: Izložbe u Beogradu koje nestrpljivo iščekujemo

Art đir: Izložbe u Beogradu koje
nestrpljivo iščekujemo

Kako često ističe jedan od najistaknutijih kustosa današnjice, Hans Ulrich Obrist, jedan od zadataka umetničkih (i svih drugih) izložbi jeste da spajaju inače nespojive prostore, da postanu most koji će publici pružiti priliku da istraži nove oblike stvarnosti. Isto tako, svakom izložbom treba tražiti novim, inovativnim formatima, koji će ponuditi način razumevanja i doživljaja umetnosti, ali i tema koje umetnik kroz svoja dela istražuje. Upravo iz tih razloga nas predstojeće izložbe u Beogradu posebno raduju.

Izložba Italija je u modi, Etnografski muzej

Velike gostujuće izložbe modnih komada nisu toliko česta pojava u našoj prestonici, pa tako i dalje živo pamtimo postavku Jean Paul Gaultier venčanica u Muzeju savremene umetnosti, iako je od tada prošlo već nekoliko godina. Zato uzbuđeno iščekujemo prvu sledeću priliku da u Beogradu zateknemo modne eksponate, a jedna takva prilika ukazaće nam se upravo ovog proleća u Etnografskom muzeju u Beogradu. Zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Italije, muzej će ugostiti jedinstven format, izložbu Italija je u modi, koju je priredio Stefano Dominella. Nakon Seula, istorijski komadi koje su dive zlatnog doba Holivuda i italijanskog novog talasa ponele u tokom svoje karijere biće predstavljene beogradskoj publici. Od toaleta Audrey Hepburn i Kim Novak do jedinstvenih kreacija sa potpisom Emilija Puccija, jedinstvena istorija koju filmska i modna umetnost stvaraju zajedno biće prilika da se beogradska publika upozna sa doprinosom koji je tome dala italijanska kultura.

Izložba će biti otvorena 16. maja u 18 časova, a traje do 25. maja.

Izložba radova Hanne Dujmović, La Joie De Vivre (Radost življenja), Galerija ŠTAB

U Galeriji ŠTAB biće otvorena izložba mlade akademske umetice iz Sarajeva, Hanne Dujmović. Naziv izložbe inspirisan je načinom autorkinog stvaranja, a ujedno je i naziv slike Henrija Matissea. Slično Matisseu, Hannini radovi prepoznatljivi su po jarkoj paleti boja, koje ona koristi kako bi predstavila raznovrsne motive i mešavinu nekoliko žanrova. Osim što se služi tehnikom ulja na platnu, Hanna koristi i materijale sa drugih kontinenata, kreirajući tako na svojim slikama jednu novu stvarnost, reinterpretirane forme ženskog tela i, kroz njih, ponudi svoju viziju slobode.

Izložba će biti otvorena 23. maja i trajaće do 5. juna.

"La vita e bella", Hanna Dujmović

Foto: Profimedia / Mezit Armin

Učitati još
Zatvori