Save the date: Izložba “Andy Warhol – Ja sam niotkuda” dolazi u Dubrovnik
Save the date: Izložba “Andy Warhol – Ja sam niotkuda” dolazi u Dubrovnik

Save the date: Izložba “Andy Warhol – Ja sam niotkuda” dolazi u Dubrovnik

Umetnička galerija u Dubrovniku u četvratak 21. septembra u 20h biće obogaćena slikama jednog od najutemeljenijih umetnika 20. veka – Andyja Warhola. Izložbu pod nazivom Andy Warhol – Ja sam niotkuda,  koja obuhvata dela iz zbirke Muzeja modernih umetnosi Andy Warhol, organizuje Dubrovačko neretvanska županija u saradnji sa Umetničkom galerijom Dubrovnik kao i Muzejom moderne umetnosti Andy Warhol koji se nalazi u gradu Medzilaborce u Slovačkoj. Ono što ovu izložbu čini posebnom, i nama primamljivom,  jeste to da će kroz nju Andy Warhol biti prikazan iz nešto drugačijeg ugla.

Andy Warhol – Ja sam niotkuda

Voditeljka projekta i kustos izložbe, Jelena Tamindžija Donnart u izložbenom katalogu je navela da će izložena dela, odabrana iz Muzeja moderne umetnosti Andy Warhol obuhvatati 85 slika napravljene raznim tehnikama sito-štampe, a koje su ujedno i rezultat njegovih portreta koje je fotografisao polaroid aparatom. Ti portreti su toliko popularni da su postali svojevrsni statusni simbol poznatih ličnosti koje su htele da imaju svoj portret izrađen u Warholovoj dobro poznatoj Factoryfabrici u kojoj je stvarao umetnost. Izložba Andy Warhol – Ja sam niotkuda posetiocima će predstaviti kontekst unutar kojeg je Andy stvarao i iz kojeg je ujedno i proizašao.

The Factory

Svet umetnosti nikad nije bio isti otkad je Andy Warhol u središtu New Yorka stvorio svoje čarobno mesto – Factory. Ova ikonična fabrika, koja je postala epicentar umetničke revolucije, predstavljala je srce i dušu Warhovolog stvaralaštva. Smeštena u Menhetnu, fabrika je postala kulturni hram gde su se sastajali muzičari, glumci, intelektualci i boemi. Warhol je ovaj prostor pretvorio u svoj atelje, gde je uz pomoć svojih saradnika stvarao umetnost koja je provocirala, izazivala i osvežavala umove širom sveta. Posećivala su je razna popularna imena, kao što su Mick Jagger, Lou Reed, Edie Sedgwick, Jean-Michel Basquiat i drugi.

Jedan od najpoznatijih aspekata Factoryja bio je Warholov pristup stvaranju umetnosti pop-art stilom, koji je transformisao svakodnevne predmete u umetničke radove. Marilyn Monroe, Elvis Presley, Coca-Cola – sve su to postali ikonični motivi koji su otelotvorili duh Warholove umetnosti i Factoryja.

Osim sad već kultnih grafika, među radovima izložbe posebno se izdvajaju fotografije pesnika i fotografa Billyja Namea. On je od 1964. do 1970. godine radio kao arhivist u Fabrici, gde je i ujedno fotografisao sve bitne trenutke. Kao što smo napomenuli svih 85 radova je izabrano iz Muzeja moderne umetnosti Andy Warhol koji se nalazi u Medzilaborcu, u Slovačkoj. Ovo je prvi muzej na svetu posvećen Andyju Warholu. Osim sto je mu je fokus na život i radove pop-art umetnika, muzej se bavi i uticajem pop-arta na sadašnju umetnost. Takođe predstavlja i mapira radove iz vizulne umetnosti.

Ukoliko ste ljubitelji pop-art umetnosti, ujedno i umetnosti arhitekture koju Dubrovnik nudi, predlažemo vam da isplanirate vikend getaway. I to u periodu između 21. septembra i 29. oktorba, u toku kojeg će izložba biti otvorena.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori