Ako putujete u evropske gradove, ne propustite izložbe koje oduzimaju dah

Ako putujete u evropske gradove, ne
propustite izložbe koje oduzimaju dah

Infinity Mirrored Room – Filled with the Brilliance of Life, Kusama’s largest Infinity Mirror Room to date. Tate Modern, London, UK. Yayoi Kusama is a Japanese artist. Throughout her career she has worked in a wide variety of media, including painting, collage, sculpture, performance art and environmental installations, most of which exhibit her thematic interest in psychedelic colors, repetition and pattern.,Image: 160126644, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Michael Kemp / Alamy / Alamy / Profimedia

S ukidanjem epidemioloških mera, krenuli smo na dugoiščekivana putovanja. Tokom poslednje dve godine redovno smo vam predstavljali ideje za kratke izlete i bajkovita putovanja po Hrvatskoj, a odnedavno vam donosimo city break vodiče za ultimativna putovanja po evropskim gradovima.

Izložbe u Evropi koje želimo da posetimo

Uz uživanje u lokalnoj hrani, šetnje gradskim ulicama i obilaženje atrakcija, mnogima od nas nezaobilazne su i posete muzejima. Baš kao filmska i televizijska industrija, i svet umetnosti, odnosno muzejskih događanja, probudio se punom snagom. Uzbudljive izložbe stigle su u gradove širom Evrope. Istražili smo ponudu i odlučili da vam predstavimo šest izložbi na koje biste mogli svratiti ako već putujete u te gradove.

Milk of Dreams u Veneciji

Venecijansko bijenale verovatno je jedan od najpoznatijih događaja takve vrste
u svetu. Bijenale traje sve do 27. novembra, a ove godine nosi naslov The Milk
of Dreams i prvi put na čelu je žena iz Italije – Cecilia Alemani. Na
Venecijanskom bijenalu izlaže 213 umetnika iz 58 zemalja sveta.

Edward Munich u Beču

Najpoznatiji bečki muzej Albertina i ove sezone donosi fantastične izložbe uz svoju klasičnu postavku. Edward Munch je jedan od najznačajnijih umetnika 19. veka, a njegov Vrisak zasigurno je jedno od najpoznatijih dela likovne umetnosti uopšte. Edward Munch: In Dialogue donosi više od 60 radova Norvežanina, ali i pokazuje njegov uticaj na dela sedam ključnih umetnika iz 20. stoljeća – Georga Baselitza, Andyja Warhola, Miriam Cahn, Petera Doiga, Marlene Dumas, Tracey Emin i Jaspera Johnsa. Izložba je otvorena do 19. jula!

Brumen Biennale u Ljubljani

Šarmantna Ljubljana uistinu je uvijek dobra ideja i prvi sunčani vikend iskoristite za posjet ovom divnom gradu u susjedstvu. Osim šetnje Tivolijem, Prešernovim trgom i posjeta Ljubljanskom dvorcu, odlična je ideja svratiti u Narodnu galeriju. Jedan od najpoznatijih ljubljanskih muzeja sve do 31. svibnja održava tzv. Brumensko biennale slovenskog dizajna. U pitanju je jedno od najvažnijih događanja u svijetu slovenskog dizajna i vizualne komunikacije. Tim je povodom trenutno u Narodnoj galeriji izloženo čak 134 radova slovenskih dizajnera i umjetnika koje je odabrao međunarodni žiri.

Henri Mattisse u Budimpešti

Budimpešta je takođe dom nekih od najraskošnijih muzeja u Evropi. Bez obzira na to preferirate li manje muzeje ili velike galerije, ovaj kraljevski grad ponudiće vam bezbroj opcija. Izložba Henrija Matissea biće dovoljan razlog da planiramo putovanje od 1. jula pa sve do 30. oktobra. Matisse stiže u budimpeštanski Muzej likovne umetnosti, a ujedno to će biti prva velika izložba njegovih radova u Mađarskoj. Dela stižu iz pariskog Nacionalnog muzeja; biće izloženo više od stotinu radova u osam hronološko-tematskih celina. Imaćemo priliku da vidimo najranija dela slavnog umetnika, ali i radove iz svih faza njegovog stvaralaštva.

Yayoi Kusama i Lubaina Himid u Londonu

Londonski Tate Modern jedan je od najpoznatijih Muzeja moderne umetnosti u svetu. Poseta Tateu gotovo je nezaobilazna na putovanju u London, a posebno ako ste ljubitelj moderne umetnosti. Osim što ima genijalnu stalnu postavku i izložbe, Tate ima i odličan shop u kom ćete pronaći najposebnije umetničke ‘suvenire’ i uspomene za sebe iz Londona. Trenutno u Tateu možete pogledati radove dve impresivne umetnice – Lubaine Himid i Yayoi Kusame. Himid je nagrađivana umetnica koje je postala prepoznatljiva zahvaljujući svom umetničkom doprinosu tzv. Britanskom Black Arts pokretu. Figurativne slike u kojima istražuje razne aspekte svakodnevice i ključne momente istorije, uvek s društveno angažovanom notom, donele su joj niz priznanja. U Tateu izlaže sve do 2. oktobra.

Sasvim drugačije radove, ali podjednako impresivne, izlaže Yayoi Kusama. U londonskom muzeju možete uroniti u neverovatne instalacije japanske umetnice koja je pažnju kritike i publike stekla još 60-ih godina u Njujorku. Dve instalacije – Infinity Mirrored Room Filled with the Brilliance of Life najveća je instalacija s Kusaminim potpisom, a do nje izlaže i Chandelier of Grief, odnosno sobu u kojoj se stiče iluzija neprekidnog svemira zahvaljujući rotirajućim kristalnim lusterima. Uz dva rada koja oduzimaju dah, tu su i fotografije koje se premijerno prikazuju. Kusama izlaže do 11. jula 2023. pa imamo i više nego dovoljno vremena!

Antonio Gaudi u Parizu

Antoni Gaudi ključna je osoba španske arhitekture i umetnosti, čiji radovi s prelaska iz 19. u 20. vek nastavljaju da fasciniraju. Sagrada Familia u Barseloni postala je zaštitni znak tog grada i jedno je od najraskošnijih dela ovog vodećeg čoveka secesije. Ako planirate da posetite Pariz narednih meseci, verujemo da će vam se impresivan Musee d’Orsay naći na itinereru barem za razgledanje spolja. Međutim, vredi zaviriti u muzej poznat po delima najslavnijih impresionista, kao što su Monet, Manet, Renoir, Morisot i drugi. Gaudi je stigao u Pariz prvi put u pedeset godina. Izložba donosi novi pogled na život umetnika koji je stvarao u Kataloniji i vodiće posetioce kroz njegove ideje i vizije palata, hotela, parkova i crkava, kao i nameštaj. Izložba je otvorena do 17. jula!

Foto: Profimedia.hr, Instagram

Učitati još
Zatvori