The World of Banksy: Otvoren novi muzej u Barseloni posvećen engleskom umetniku
The World of Banksy: Otvoren novi muzej u Barseloni posvećen engleskom umetniku

The World of Banksy: Otvoren novi muzej u
Barseloni posvećen engleskom umetniku

U Barseloni je nedavno otvoren Museu Banksy – muzej posvećen britanskom umetniku. Galerija koja je do nedavno nosila naziv Espai Trafalgar prethodno je ugostila izložbu radova ovog autora, pod nazivom The World of Banksy. Sada su odlučili da ceo prostor posvete Banksyju – i to za stalno. Zato je i galerija promenila ime, a uključeno je 30 novih radova. Ideja je da svaki naredni grafit koji nastane bude postavljen u ovim prostorima.

@lavanguardia / alexgarciahoyuelos

U muzeju se trenutno nalazi više od 100 radova. Grafiti, naravno, nisu originali. Radi se o reprodukcijama u realnoj veličini, kreiranim od strane 10 umetnika iz različitih delova sveta. Originalni murali i dalje se nalaze na ulicama gde ih je Banksy „ostavio“. Ili barem oni koji su preostali. Street art jedinstven je upravo po tome što nastaje na javnim prostorima kojima svako ima pristup. Jednog dana grafit je svima dostupan, drugog se preko njega nalazi novo delo ili su, možda, gradske vlasti uplele svoje prste. Isto tako, prirodni uslovi mogu vremenom izmeniti ili čak potpuno unišititi radove. Zato muzej poput ovog mogu biti dragocena mesta koja će čuvati ova dela od njihovog nestanka. Tome muzeji, uostalom, i služe. Mada je priroda ulične umetnosti drugačija, pa ne možemo držati originalne radove u ramovima, u Barseloni su našli način kako da učine nešto približno tome.

@lavanguardia / alexgarciahoyuelos

Museu Banksy podeljen je tako da oslikava zemlje u kojima je umetnik stvarao. U muzeju se nalaze i noviji radovi Banksyja, poput slike Kate Moss, nastale po uzoru na Warholovu Marilyn. Tu si i prepoznatljivi Banksyjevi pacovi, simbol koji se pojavljuje na mnogim od njegovih radova. Za umetnika oni imaju posebno značenje, inspirisano „mentalitetom“ ove životinje, koja preživljava i u najprljavijim uslovima. Muzej je rekreirao i radove nastale za vreme pandemije, koji oslikavaju situaciju u kojoj se svet zadesio 2020. godine. Tako jedan od radova predstavlja medicinsku sestru obučenu u odelo Supermena.

Još jedno istaknuto delo je Venecija na ulju, serija slika koja sasvim jasno upozorava na rizik kojem je izložen ovaj italijanski grad. Banksy eksplicitno ukazuje na štetu koju trpi ovaj grad usled velikog broja turista i brodova koji prolaze venecijanskim zalivom. Kao i uvek, Banksy svoje radove ispunjava važnim društvno-političkim porukama, na svojevrstan način upućujući kritiku aktuelnim sistemima.

@lavanguardia / alexgarciahoyuelos
@lavanguardia / alexgarciahoyuelos

Banksy je rođen negde oko 1974, ili tako barem mislimo za sad. Pretpostavlja se da je iz engleskog grada Bristola. Sredinom 90-ih postaje prepoznatljivo ime u svetu urbane umetnosti, zahvaljujući svom jedinstvneom i pre svega provokativnom jeziku.

Učitati još
Zatvori