Svemirska ljubav je ljubav: Bojana Vunturišević ima novi album koji smo preslušali
Svemirska ljubav je ljubav: Bojana Vunturišević ima novi album koji smo preslušali

Svemirska ljubav je ljubav: Bojana Vunturišević ima novi album koji smo preslušali

Svemirska ljubav se utišava i počinjemo da pišemo tekst. Bojana Vunturišević ima novi album, izašao je danas. Odmah posle prvog preslušavanja donosimo utiske o svim pesmama za Journal. Album je nastajao u toku nekoliko godina i izašao je u izdanju Bassivity Digital. Naravno, sadrži singlove koje smo imali priliku da čujemo – tu su i Madrina, Money i Ljubav ali i niz novih pesama od kojih su neke budući hitovi.

Album je od 11. februara 2023. zvanično sa nama, slušajte Ljubav na svim streaming servisima. Mi sa nestrpljenjem čekamo razgovor sa Bojanom, ovo su samo naši prvi utisci.

 

 

Bojana Vunturišević - Ljubav, Bassivity Digital

1. Ljubav

Ne znam da li nas je više uzburkala pesma ili spot koji je izašao 23. decembra 2022, kao poslednji u nizu singlova najave studijskog albuma koji je Bojana Vunturišević spremala godinama. Ako je suditi po naslovnoj numeri koja ima preko 1.000.000 pregleda, album je dobitna kombinacija nostalgije i savremenosti. Sempl velikog hita Beti Đorđević i oldschool beatova donosi eklektiku uticaja koje Bojana Vunturišević vešto kombinuje.

Ne možemo da se ne osvrnemo na spot sniman u Kostolcu, rodnom mestu kome Bojana piše jednu od najemotivnijih posveta. Cela ekipa koja je radila na spotu su studenti FDU, na čelu sa talentovanim rediteljem Nikolom Stojanovićem i direktorom fotografije Mladenom Teofilovićem. Mladen Teofilović i Milica Kolarić stoje iza najboljeg vizualnog rešenja koje smo videli u skorije vreme.

 

2. Gde si sad

Pesma koja je nešto između trip hopa samoće i himne sa drugaricama. Kao i u mnogim pesmama u kojima je Bojana sarađivala sa Minjom Bogavac internet ima nerešive dileme oko teksta (setimo se pesme Promašaj i missheard lyricsa „tamno ćao“). Ovde je je to Ja daću krv, sreću, suze i znoj
Kao bebi [?] i pozivamo vas da malo istražite nepoznate reči. Za one koji ne vole da se utapaju u meditativna i nežna osećanja, najbolji deo pesme je svakako prelaz koji ima sopstveni refren „Možda“:

I možda, možda izađem i prošetam
I možda sretnem Relju, on te zna
I možda njemu vrištim na sav glas
I možda, možda, i možda
I možda sačeka da prođe dan
I možda plačem da se uspavam
I možda odem pa sve polupam
I možda, možda

3. Madrina

Madrina je jedan od singlova koji je najavio rad na novom albumu. U ranijim intervjuima Bojana je čak najavljivala da će se album zvati Madrina što svakako ne bi bilo pogrešno, ali to je bilo pre Ljubavi. Madrina je pesma kojom se Bojana Vunturišević upisuje u grupu fenomenalnih ženskih autorki koje stvaraju u egzotičnim žanrovima. Svakako najpoznatija je Rosalia, ali tu su i Yendry, Yaite Ramos Rodriguez, H.E.R, Ria Sean,Moliy, Amaarae, Kali Uchis i mnoge druge…

4. Care

Care je jedan odličan downtempo svemirski narodnjak koji prelazi u dens hit. Bojana koju volimo:

Nisam dostupna, ja sam odsutna
Za tebe dugo nema me, ne, nema me
Izađi napolje, izlazi đavole
Ma džaba zoveš me, ma džaba zoveš SOS
Nisam dostupna, ja sam odsutna
Neću tvoju ljubav, neću tvoje dolare
Izađi napolje, izlazi, đavole
Ma džaba zoveš me, ma džaba zoveš SOS

 

5. Sama

Iako je najavila da će čak četiri pesme u naslovu imati „sama“ ipak Ljubav donosi više ljubavi nego samoće. Ali na tragu pesama koje samoću ne doživljavaju kao smak sveta već priliku za razvoj, i Bojanina „Sama“ je digitalna tišina u kojoj se sluša Marina (Tucaković). Sama pita pitanje svih pitanja da li si kriv što sam sama?

 

Sama, svoja, mirna sam
Sama, svoja, ničija
Sama, svoja, jedina
Samo moja najlepša
Sama, svoja, mirna sam
Sama, svoja, ničija
Sama, svoja, jedina
Samo moja najlepša

6. Ramba

Ramba je pesma koju će sva deca voleti – brz ritam i nabrajanja. Madrina, Ramba, Money i Care su pesme sličnog sentimenta koje nam približavaju jednu novu Bojanu. Ženska verzija Ramba, nije mala nije tako slatka. (Slatka je verovatno najgori kompliment koji je ikad bilo koja žena dobila). Ramba je sinth popčina među rege hitovima: luda, brza i histerična. Nismo znali da nam je baš ovo trebalo.

7. Money

Pesma bez koje definitivno ne može da prođe ni jedna žurka. Još je izašla pesma „Kese etikete“ kultni radijski voditelj Žikica Simić nazvao je muziku Bojane Vunturišević kapitalistički bluz. I bez obzira na to što je vesela Money ima baš taj sentiment koji autorku pozicionira između vlaške princeze i savremene bluz dive.

Dokaz da great minds think alike je SAD GIRLZ LUV MONEY udruženi poduhvat Amaarae i Moliy (ali i Kali Uchis u remixu) koji je izašao gotovo u isto vreme. Zajedno ulaze u žanr pesama uz koje je moguće poželeti da plačemo i twerkujemo u isto vreme.

bojana vunturišević ljubav svemirska ljubav bassivity
Bojana Vunturišević, photo: Jelena Janković

8. Dom

Do osme pesme nismo plakali, ali Dom je ta. Mnogo lepa ljubav. Ako neko kaže reč protiv autotjuna, pustite Dom. Spora, nežna, tiha, duboka. Ako bi bila boja – bila bi bela.

bojana vunturišević ljubav svemirska ljubav bassivity
Bojana Vunturišević, photo: Jelena Janković

9. Solita

Solita je druga preostala pesma o samoći. Solita, heroina samoće je u ovoj pesmi ratnica i smrtnica, strelica i smernica. A pesmu je nemoguće žanrovski svrstati jer je ako bismo izdvojili tekst balada, a ako bismo slušali samo muziku – bila bi to himna. Nadamo se da će Solita nastaviti da živi kao heroina svih nas, kao što će „hodajući incident“ postati meme brzinom svetlosti.

 

10. Svemirska ljubav

Ljubav stepenovana eksponencijalno do svemira. Najomiljenija pesma definitivno. Kompleksna i vrlo laka istovremeno. Nastala dan posle Ljubavi, brzo najbrže, brzinom svetlosti. Coby i Bojana su krunisali album Ljubav ovim hitom. Poslušajte na najjače.

bojana vunturišević ljubav svemirska ljubav bassivity
Bojana Vunturišević, photo: Jelena Janković

Photo: Jelena Janković za Bojanu Vunturišević, Bassivity, Milica Kolarić i Mladen Teofilović, instagram, youtube.

Učitati još
Zatvori