Umetnost nije samo reč ali ona nam itekako govori ko je Tadija Janičić
Umetnost nije samo reč ali ona nam itekako govori ko je Tadija Janičić

Umetnost nije samo reč ali ona nam itekako
govori ko je Tadija Janičić

Tadija Janičić je poreklom iz Crne Gore, studije slikarstva završio je na Akademiji u Novom Sadu gde trenutno živi i stvara u dobro poznatom ateljeu, u Kineskoj četvrti. U više navrata i za druge medije izjavio je da za sebe ne misli da je velika ličnost kada je reč o Savremenoj umetnosti u Srbiji. Konačan zaključak: imamo posla sa jednom zaista skromnom osobom, što se ne sreće često kod umetnika.

Ipak, mi se ne bismo složili sa njim. Predstavljamo vam slikara koji se ne libi da iskaže karakter ovog društva i koji se trudi da ga predstavi publici na šaljiv način.

Tadija nije poznat samo u Srbiji i zemljama našeg regiona; izlagao je u velikim svetskim gradovima kao što su Beč, Pariz, Berlin, i Sankt Peterburg. Kada nam neko pomene njegovo ime, prvo slikarsko delo koje nam padne na pamet jeste – Seobe. Možda zato što smo Beograđani i možda zato što ne mislimo da je Beograd druga država. Zašto smo sve ovo sada izgovorili i šta su Seobe?

@tadija_janicic
@tadija_janicic

Pažnja: U nastavku ne otkrivamo mnogo ali analiziramo mnogo

Kada je dosta / nikada

Oni koji prate rad Tadije uočili su da ovaj mladi umetnik redovno ima nove i sveže ideje koje predstavlja na platnu ali i drugim predmetima i površinama. Lično, svaki put kada u javnosti vidimo neko njegovo novo delo pomislimo – ima li kraja genijalnim idejama? Međutim, ovo naše pitanje za nas je ujedno bio i odgovor koji poručuje, izgleda da je naše društvo zaista neiscrpan izvor inspiracije za Tadiju.

Ako do sada niste čuli ili videli neko Tadijino delo, ne brinite. Pri samoj poseti galeriji, sajtu ili čak njegovom instagram profilu biće vam jasno ko je on i šta spada u opus njegovog delovanja. Mi bismo ga okarakterisali kao ličnost koja voli da primećuje moderne tvorevine društva i pretvara ih u karikature koje će nam prikazati naš sopstveni svet u kojem živimo, a možda nas i dodatno osvestiti.

Da li je to konačan cilj njegovog dela – ne znamo. Ono što znamo jeste da se mi napokon osećamo kao da na ovim prostorima možemo da se pohvalimo umetnikom koji može da stane ruku pod ruku sa najvećim svetskim savremenim umetnicima.

Nadamo se da će Tadija nastaviti da stvara tempom kojim je i do sada stvarao jer nam zaista nije dosta.

@tadija_janicic
@tadija_janicic
@tadija_janicic
@tadija_janicic
@tadija_janicic
@tadija_janicic

SKULPTURE / Skup kulture

Ono što volimo kada je reč o Tadiji jeste momenat u kom odluči da sa platna pređe na, čini se, sve što mu padne pod ruku. Takođe, njegove skulpture odlično prolaze kod publike što znači samo jedno, pogađa nas u centar. Mnogo je onih koji ne razumeju pojam savremene umetnostti i koji će reći onu možda najgoru frazu – to je mogao svako da uradi. Međutim, ispred njegovih dela, i oni koji ne prate tokove savremene umetnosti i ne razumeju njeno krajnje odredište, mogu da shvate da to baš i ne može svako.

Kao skulptor, Tadija zadržava svoj upečatljiv stil i prenosi ga uspešno sa platna na svoje skulpture. Najpoznatiji po izradi ćupova, do danas uspešno nastavlja sa praksom oslikavanja i vajanja.

Reči kritike su do sada uvek bile pozitivne, a kako i ne bi kada imamo priliku da se ujedno nasmejemo, zapitamo i znamo tačno šta je umetnik hteo da nam poruči. Kada smo već došli do ovde, počinjemo da shvatamo da možda upravo tu leži ključ njegovog uspeha.

Izdvojili smo najinteresantniji skup Tadijine kulture.

ĆIU ĆIU @tadija_janicic
OTAC I SIN SMRT U DISKOTECI @tadija_janicic
RASKID @tadija_janicic
@tadija_janicic
DAN I NOĆ @tadija_janicic
@tadija_janicic

Umetnost / Umeti razumeti

Da li je danas podjednako umetnost postala umeće razumevanja umetnika? Konfuzno. Ali ponekad se osećamo tako. Ono što je Tadija uspeo da promeni u društvu na teritoriji Srbije i šire, kada je reč o posmatranju savremene umetnosti, jeste polazna tačka koja kaže – savremena umetnost je nedokučiva i dosadna.

Njegov ukupan stvaralački ton nikako nije dosadan, a vizuelni indetitet poručuje da je drugačije itekako prihvaćeno i da alternativno ne mora da znači nešto nerazumljivo čega bismo se trebali plašiti. Tadija će vas zabaviti, nasmejati i ubaciti taj crv sumnje koji će te posle pitati: da li ovo mesto na kom živimo zaista samo Glovo, follow i unfollow kao i čežnja za životom u Beogradu.

Tadiju možete otkrivati dalje samostalno i  graditi svoje sopstveno mišljenje prema njegovom radu. Mi vam za početak dajemo neke od smernica. Takođe, nadamo se da ćemo imati uskoro povoda da sa ovim mladim ali iskusnim umetnikom zaista popričamo na sve ove teme.

@tadija_janicic

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori