Sjajna izložba koja nas čeka u Novom Sadu – Marama kao kulturni označitelj
Sjajna izložba koja nas čeka u Novom Sadu – Marama kao kulturni označitelj

Sjajna izložba koja nas čeka u Novom Sadu – Marama kao kulturni označitelj

Evropska prestonica kulture trenutno vri od dešavanja, ali nama je za oko zapala jedna posebno zanimljiva izložba. U Muzeju Vojvodine trenutno imate mogućnost da posetite međunarodnu izložbu Marama kao kulturni označitelj, koja se realizuje kao deo programskog luka Heroine.

U sklopu programskog luka Heroine, organizovano je čak 6 različitih izložbi koje slave heroine umetnosti, ruše stereotipe i predrasude i prikazuju razvoj emancipacije i jednakosti žena u čitavoj Evropi. Program je podrazumevao izložbe poput Heroine Spomen – zbirke Pavle Beljanski, Ženska nit, Feministička avangarda, ali takođe i dalje imate priliku da posetite izložbu Marama kao kulturni označitelj! Nju je kreiralo Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija uz internaconalni tim od šest kustoskinja.

Radi se o tematizovanju kulture nošenja marame na tri kontineta (Evropa, Azija, Afrika) i posmatra maramu kao svojevrsan kulturni kod. Izložba istražuje na koji način mikro segment ženskog odevanja ima ulogu u ispisivanju kulturnog identiteta žena. Ovaj projekat pokazuje svakodnevni život žena istorijski, kao deo ženskog kulturnog nasleđa, kao i različite sociološke i antropološke aspekte iščitavanja marame kao kulturnog koda.

Ova postavka bavi se problematizovanjem važnih društvenih pitanja poput identiteta, granica, migracije i retradicionalizacije. Cilj je svakako da se u ovom globalnom društvu i našem zajedničkom životu preispitaju stereotipi i različita razgraničenja i strahovi. Izložba upoređuje razne kulture i podstiče uvid u sopstvenu multikulturalnu tradiciju kao i međusobno razumevanje i toleranciju.

Istom tematikom bavi se nekoliko različitih aktivnosti u okviru ovog projekta. Centralni događaj je sama izložba, ali tokom trajanja izložbe održaće se prateći program raznih radionica, projekcija dokumentarnih filmova i različitih panela. Sve to u cilju tematizovanja kulture nošenja marame kroz različite istorijske, političke i društvene poglede.

Zato ukoliko budete šetali Dunavskom ulicom, ne propustite priliku da posetite ovu izvanrednu izložbu!

Image: 70024264, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ellen Rooney / robertharding / Profimedia

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori