Preporuka filmova sa repertoara Kinoteke do 5. marta
Preporuka filmova sa repertoara Kinoteke do 5. marta

Preporuka filmova sa repertoara
Kinoteke do 5. marta

Februarski program počinje Festivalom igranog filma, ciklus Velikani svetskog filma posvećen je ovog meseca glumici Luigini „Gini” Lollobrigidi, a program Fokus na srpskog reditelja predstaviće Zdravka Šotru.

Kako najavljuju iz Jugoslovenske Kinoteke, repertoar će između ostalog sadržati i filmove reditelja, scenariste i kritičara Dinka Tucakovića; izbor filmova reditelja Darka Lungulova, a trenutno je u toku Festival iranskog filma.

Evo šta predlažemo da pogledate sa njihovog ovomesečmnog repertoara.

Ciklus filmova italijanske glumice Luigini „Gini” Lollobrigidi

Od 13. do 18. februara u Kinoteci biće prikazani filmovi poznate italijanske glumice koja je nedavno preminula. Gini je za sobom ostavila veliki broj internacionalnih filmova, a pored izvandrednog glumačkog talenta poznata je i kako seks-simbol, žena koja pleni na filmskom platnu.

Filmovi koje ćete ovaj mesec imati prilike da vidite jesu: Nevernica (1953), Hleb, ljubav i mašta (1953), Dobro veče, gospođo Kembel (1968).

Ukoliko ste ljubitelj crno-belh filmova iz 50-tih, evo prilike da ih u kinoteci odgledate u pravom bioskopskom ambijentu sa slavnom Gini.

Revija japanskog filma

Revija japankog filma u Kinoteci trajaće od od 10. do 12. februara. Za ova dva dana trajanja revije imaćete priliku da pogledate čak četiri filma japanskih režisera. Filmovi koji će biti prikazani su: Banana? U ovo doba noći?, Mač spokojstva, Lepa zvezda i Zamalo čudo.

Ukoliko ne možete da izdvojite vreme i pogledate sva četiri filma, svakako vam preporučujemo da se odlučite za film Banana? U ovo doba noći?, koji je premijerno prikazan 2018. godine.

Radnja filma: Glavni junak filma je nepokretan, a pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti pomažu mu mladi volonteri koje vremenom počinje da zloupotrebljava. Japanska komedija predstavlja jaz između dve generacije, ali i usamljeničku potrebu za društvom i razumevanjem.

CIKLUS FILMOVA: DISKUSIJA O MENTALNOM ZDRAVLJU

Institut za mentalno zdravlje i Kinoteka udružili su snage. Ciklus filmova vezanih za podizanje svesti o mentalnom zdravlju se nastavlja, te ćemo 21. februara imati prilike da pratimo film Četiri stotine udaraca iz 1959. godine.

Radnja filma: Dečak koji zbog problema u porodici i školi završava u popravnom domu odlazi kod psihijatra koji pokušava da pronikne u razloge njegovog nemira.

Francuski film naveliko je poznat svetskoj publici, i do danas važi za jedne od važnijih ostvarenja kada je reč o isticanju problema u ponašanju mladih, kao i u razumevanju njihovih potreba. Interesantna je činjenica da je film sniman 60-tih godina, do danas jedan od evergreen ostvarenja. Višestruko nagrađivan, Četiri stotine udaraca u Kinoteci biće pravo osveženje za sve posetioce.

Foto: Imdb.

U susret FEST-u 22. i 23. februara

U susret Međunarodnom filmskom festivalu održaće se projekcije filmova Diskretni šarm buržoazije (1972) Luisa Bunjuela i Profesija: reporter (1975) Mikelanđela Antonionija.

Oba evropska filma su spoj intriga, misterija, ljubavnih priča i interesantnih komičnih momenata. Film Profesija: reporter, kako i sam naziv aludira, govori o sedmoj sili i istraživačkom novinaru koji traga za rešenjima.

Od 25. februara do 5. marta Kinoteka će biti i jedan od domaćina 51. Festa. Program za vreme trajanja festivala još uvek nije poznat, a satnicu i repertoar za sve filmove tokom februara do 5. marta možete pronaći na linku ovde.

Više tekstova na temu filma pronađite ovde.

Foto: Imdb. Kinoteka.org.rs.

Učitati još
Zatvori