Otvara se izložba Prozir umetnice Željke Mićanović Miljković u Beogradu
Otvara se izložba Prozir umetnice Željke Mićanović Miljković u Beogradu

Otvara se izložba Prozir umetnice Željke
Mićanović Miljković u Beogradu

Multimedijalna umetnica, Željka Mićanović Miljković, predstaviće svoj poslednji rad na izložbi Prozir u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj 12 u Beogradu, od 15. do 23. septembra 2022. godine.

Izložba prikazuje Željkine radove na papiru i porcelanu. Poput mesta na kome se galerija nalazi, tako i ova izložba spaja različite puteve u umetničkom izrazu. Na naizgled drugačijim površinama, Željka stvara autentični svet kroz prikaze, prizore i prozire crpeći snagu i razigranost iz sveta detinjstva. Različite strukture, ručno rađeni papir, raznobojne niti i tanana stvorenja pomažu da taj svet iznova oživimo i radujemo mu se.

Prozir

Na izložbi Prozir biće prikazani radovi na ručno rađenom akvarel i japanskom papiru kao i radovi na porcelanu. Postavku čine lavirani crteži velikih i manjih formata na Arches i Hahnemühle ručno rađenim akvarel papirima kao i na japanskim papirima. Kombinovanom tehnikom akvarela, tuševa, akrilnih boja, kolaža i prošivanja postiže se prozračnost i slojevitost.

Na izložbi se susrećemo i sa porcelanskim objektima, koji svojom belinom, tananošću i lakom nepravilnošću podsećaju na upravo gore pomenuti ručno rađeni papir.

’’Svaki predmet nosi skrivenu poruku, rukom ispisanu reč, crtež. Zajedno čine jednu uvezanu priču povezanu nitima u pastelnim bojama, promaljajući se stidljivo poput sunca u zoru’’ – kaže Željka.

O umetnici

Željka Mičanović Miljković rođena je u Tuzli, a nakon Beograda, u kome je završila gimnaziju, studije nastavlja na Akademiji lepih umetnosti u Maćerati u Italji gde je diplomira 2006. godine. Nakon toga u završila je Master studije na Evropskom institutu za dizajn u Rimu. Iste godine postaje redovni član ULUPUDS-a, da bi 2007. godine pokrenula umetnički atelje Prozor u Beogradu kao platformu za savremenu umetnost. Željka je ovogodišnja dobitnica Plakete Majske izložbe u Beogradu za rad Skupljači svetlosti.

Željka Mićanović Miljković

Otvaranje izložbe je u četvrtak 15. septembra 2022. godine u 19.00h. Izložba se može pogledati do 23. septembra u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj 12. Radno vreme galerije je od ponedeljka do petka od 12:00-19:00h, subotom od 10:00-15:00h

Učitati još
Zatvori