Filmski maraton: (Ne) krindž romantični filmovi
Filmski maraton: (Ne) krindž romantični filmovi

Filmski maraton: (Ne) krindž
romantični filmovi

Ne tako davno dobro poznati anglicizam dobio je adekvatnu zamenu, a najprecizniji prevod reči krindž (egl. cringe) sada glasi – susramlje. Ovaj termin objašnjava fizičku i psihičku neprijatnost koju izaziva čin tuđeg sramoćenja, a neretko se korstili prilikom analiziranje određenog sadržaja pretežno usmerenog ka filmovima, serijama, pa čak i muzici. Bilo kako bilo, jasno je da nije reč o negativnoj konotaciji već laičkoj diskusiji, a mi vam u susret Danu zaljubljenih predstavljamo filmski maraton upravo ne-krindž romantičnih filmova.

Love And Other Drugs – 2010

Ukoliko niste odgledali ovaj film, a ujedno ste ljubitelji romantične komedije koji to sebi ne priznajete – voila. Love and Other Drugs je film za vas. Glavne uloge dodeljene su ni manje ni više nego popularnim američkim glumcima Anne Hathaway i Jakeu Gyllenhaalu, a scenario je zasnovan na romanu Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman pisca Jamiea Reidyja. Radnja filma govori o farmaceutu iz Pitsburga koji započinje vezu sa mladom ženom kojoj je istanovljena rana faza Parkinsonove bolesti.

Love And Other Drugs - 2010
Love And Other Drugs - 2010
Love And Other Drugs - 2010

Closer – 2004

Kao i u prethodnom predlogu, i ovaj film donosi odličnu glumačku postavu koju čine Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen i Julia Roberts. U filmu je naglašena ljubavna priča koja govori o lakoći zaljubljivanja, ali i lakoći odustajanja od odnosa. Tu je još i dobro poznat motiv preljube, a sama radnja prati dve usko isprepletena romantična odnosa. Maestralno prenesena emocija žene koja pati zbog preljube, muškarca koji istu čini i neizbežan kraj za obe veze. Žanrovski odgovara romantičnoj drami, a film je baziran na istoimenoj britanskoj pozorišnoj predstavi iz 1997. godine.

Closer - 2004
Closer - 2004
Closer - 2004

Blue Valentine – 2010

Veoma potresna životna priča jednog para izazivaju jake emocije. U glavnim ulogama su proslavljeni glumci Ryan Gosling i Michelle Williams, a film prati rađanje jedne nove i nevine ljubavi koja, iako je započeta već u mladosti, deluje kao da će trajati večno. No, to ipak nije slučaj. Nakon tragičnih dešavanja koja će dodatno narušiti njihov odnos, ovaj par na veoma bolan način odlučuje da se raziđe. I Ryan i Michelle su po objavljivanju filma bili nominovana za Oskara i Zlatni globus u kategoriji glavnih uloga, a film Blue Valentine dobio je status jednog od najemotivnijih romantičnih ostavrenja.

krindž
krindž

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori