Željko Joksimović: “Muzika za mene nije samo posao. Uspeo sam da sačuvam tu strast i osećaj pripadnosti publici”
Željko Joksimović: “Muzika za mene nije samo posao. Uspeo sam da sačuvam tu strast i osećaj pripadnosti publici”

Željko Joksimović: “Muzika za mene nije samo posao. Uspeo sam da sačuvam tu strast i osećaj pripadnosti publici”

Željko Joksimović, usuđujemo se reći, jedna od najvećih zvezda regiona, održaće veliki koncert u Areni Zagreb. Renomirani muzičar novi susret sa zagrebačkom publikom zakazao je u subotu, 11. novembra.

A znate li da se broj 11 veže uz još jednu zanimljivu crticu iz njegove dugogodišnje karijere? Naime, upravo toliko instrumenata zna da svira. Premda je vrstan multiinstrumentalista i kompozitor, publiku je inicijalno privukao raskošnim glasom kojim sjajno prenosi emociju utkanu u stihove, koji često i nastaju pod njegovim perom. O njegovom talentu napisani su brojni redovi, a zasigurno je najveći kompliment što o njemu samom ipak najviše govore njegove pesme. Ipak, ovog puta o svom radu, ljubavi prema muzici i odnosu s publikom govori on sam.

Željko Joskimović

Nije tajna da ste miljenik zagrebačke publike koja vam se uvek iznova raduje. Postoji li neka tajna veza?

Sigurno je da postoji neka posebna veza i na nju sam veoma ponosan. Evo već koja godina zaredom, a uvek se jedni drugima vraćamo s puno ljubavi i iščekivanja. Ne znam koji je to tajni začin, ali deluje odlično. Iako sam tokom ove godine imao više koncerata u Hrvatskoj i regionu, osećaj u velikim Arenama je uvek neponovljiv.

Nebrojeno puta ste stali na scenu. Da li je uvek kao prvi put, postoji li kod vas uopše trema?

Da, nije to klasična trema, ali jeste malo taj osećaj kao da je prvi put. To neko iščekivanje ponovnog susreta. Znate, to nebrojeno puta pomaže možda samo da se u nekim, više tehničko-organizacijskim stvarima osećate sigurnije. Ali ono što čini koncert posebnim i drugačijim jeste energija i emocija koju razmenjujem sa svojom publikom. E taj osećaj, to nestrpljenje stvara taj osećaj male uzbuđenosti pred svaki nastup i susret s publikom.

Željko Joskimović

Znamo da je teško da izdvojite koja vaša pesma vam je najdraža. Ipak, pitaćemo vas da li postoji ona u čijem izvođenju posebno uživate?

Nije to jedna pesma, već je više onaj osećaj u drugoj polovini koncerta, kad smo se već ušuškali u tu emociju koja nas nosi, kad spadnu neke tenzije s početka, onda smo i publika i ja opušteniji te onda pesme same idu, jedna za drugom. Tada uživam u svakoj, jer se tada nekako oseti ta katarza u razmeni emocija i onda više nije važno koji je muzički broj, već osećaj zajedništva u pesmama.

Željko Joskimović

Na šta ste u svojoj bogatoj karijeri posebno ponosni?

Na činjenicu da nisam prestao da se radujem i uživam u muzici. Da ovo nije samo posao za mene, već da sam uspeo da sačuvam tu strast i osećaj pripadnosti publici.

Željko Joskimović

Osvrnimo se nakratko u prošlost, postoji li nešto što bi Željko danas poručio Željku s početka svoje karijere?

Možda samo da se malo više opusti. Da kada srcem radite ovaj posao, sve na kraju legne kako treba.

Vaši obožavaoci s nestrpljenjem iščekuju skorašnji izlazak albuma. Šta nam možete o njemu otkriti?

Kuva se, kuva se….nešto lepo i svakako nešto čime neću izneveriti očekivanja.

Željko Joskimović

Osim što ste vrstan muzičar, postali ste se i uspešan producent. Film Toma ostvario je zapažen uspeh, a s nestrpljenjem se iščekuje i serija. Možete li nam otkriti kada bismo mogli da je očekujemo na malim ekranima?

Film Toma je i postigao toliki uspeh jer su se sve kockice posložile baš kako treba. Toma Zdravković je bio jedinstven umetnik, ostavio je veliki trag u domaćoj muzici, i kao takav bio je velika inspiracija svima nama koji smo doneli taj film, a ujedno je svojim delom takav film i zaslužio. Konačno, film Toma smo spremali i dogovarali više od tri godine, pre nego što se ušlo u snimanje. Iako sam i ranije bio vrlo aktivan u kinematografiji, kao kompozitor za neke druge filmske hitove, producentski posao je veoma složen, ali ujedno i veoma privlačan, tako da ćemo sigurno uskoro ponovo pričati o nekim novim filmskim projektima.

Da li biste voleli da i o vama jednog dana snime film?

Nisam nikada razmišljao o tome. Nadam se da će moja umetnost nekome biti inspiracija ili motivacija za bavljenje muzikom. Ali ipak ne razmišljam o sebi na taj način u ovom trenutku.

Učitati još
Zatvori